Dvajset let je Vesna čakala na to pomlad. Tudi presenečenja se še vrstijo. Kot v Vesnici. Zelo posrečeno preimenovanje njene domače vasi. »Najprej sem videla na facebooku in mislila, da gre za fotomontažo. Ni šlo za eno krajevno tablo, ampak vse. Vse, s tistimi usmerjevalnimi v Kranju vred,« pove, a umirjeno prida, da Besnica ne bo ostala Vesnica. Se pa letošnja tekaška pomlad po njeni zaslugi lahko brez zadrege poimenuje v tekaško vesno.

Ko se ozira nazaj proti Sočiju, ne more brez dveh najpomembnejših detajlov. Kljub težavam z zdravjem je ujela vrhunec na pravi dan D. Kako preroške so bile njene besede v januarju, da bo morala biti pri treningu zelo pametna. »Tudi v zadnjih dneh pred tekmo sem zaradi blažjega prehlada namesto hitrih intervalov izbrala počitek in naredilo pravo potezo. In šele dan pred tekmo sem imela prvič pravi občutek,« opiše izkušnje.

Tudi pri psihološkem pristopu. »Bila sem mirna in zbrana skozi ves potek najpomembnejše tekme. Nič me ni vrglo iz ritma. Videla sem Američanko Kikkan Randall, kar tresla se je, od kvalifikacij naprej. Na tekme svetovnega pokala je prihajala suverena, nizala je uspeh za uspehom. Tam pa je bila čisto na tleh,« pove Fabjanova in pritrdi ugotovitvi, da večkratni nastopi na olimpijskih igrah vsekakor prinesejo izkušnje – za kolajne. »Velja pravilo, da ob prvem nastopu na igrah ni mogoče doseči rezultata, pač pa drugič, tretjič, četrtič.« Teorija je v praksi obveljala za vse slovenske dobitnike kolajn.

Zaveda se, da njena kolajna nima teže le zanjo osebno. »Kolajna bo zagotovo nekaj prinesla vsemu slovenskemu smučarskemu teku. Tudi zaradi dvomov, ki so se porajali,« pravi. Tekaško junakinjo Sočija je že doslej krasila pohvalna manira, da redno, če le mednarodni koledar dopušča, nastopa na domačih tekmovanjih. To ni samoumevno. Lastnica bronaste tekaške kolajne iz Vancouvra Petra Majdič se denimo skoraj ni prikazala na »vaških« tekmah.

Paradna disciplina drsalni sprint bo na sporedu velikih tekem sicer šele na svetovnem prvenstvu 2017 v finskem Lahtiju. Zaradi izmenjave klasične in drsalne tehnike bo na svetovnem prvenstvu 2015 v švedskem Falunu sprint v klasični tehniki in na olimpijskih igrah čez štiri leta v Pjongjangu v Koreji prav tako. »Da, svetovno prvenstvo v Lahtiju je tisto, kamor bi se lahko usmeril moj glavni motiv,« pripomni pod tekaškimi Poncami, kjer bi posamični drsalni sprint tudi lahko prišel na vrsto februarja 2019. Če Planica uspe pri kandidaturi za nordijsko svetovno prvenstvo. Prav Vesna iz Vesnice in njen bron bi lahko imela pomembno težo za nordijsko vesno 2019.