A vidite, medtem ko se proizvajalci tako potrudijo z navodili, država niti ne razmišlja, da bi izdala navodila za uporabo najodgovornejših funkcij, kjer je še manj samoumevnosti. Tako ne obstajajo koherentna navodila za opravljanje funkcije predsednika republike. Kaj koherentna navodila, ne obstaja niti priročnik Funkcija predsednika za telebane. Tako se odpravimo na volitve, dobimo obsežna navodila, kako obkrožiti številko pred kandidatom za čestitke, nato pa je vse v božjih rokah. Predsednik dobi le neke splošne napotke v obliki zaprisege »prisegam, da bom spoštoval ustavni red, da bom ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije«, kar je približno tako, kot bi kupec pečice dobil le navodilo »pečico bom uporabljal za termično obdelavo hrane«. Niti besede več.

In potem se čudimo, ko predsednik v okviru svoje funkcije ravna po svoji vesti in prepeva o rožicah z Modrijani. Prav tako se čudimo, ko predsednik pod budnim očesom majstra upravlja stružnico ali ko kar samostojno upravlja kosilnico. Da pokaže svojo vsestranskost, nas je pred lanskim poletjem, ko je deloval z vsemi svojimi močmi za blaginjo Slovenije, navduševal z uporabo prožne ponjave, a je pri tem zasebni navdušeni športnik Borut poškodoval tudi predsednika Pahorja. Podučeni z epizodo loščenja kopačk – kar je B. P. sicer počel še v vlogi predsednika vlade (za kar prav tako ni mogoče dobiti uporabniškega priročnika) – nas morda niti ne preseneti več njegova potreba sklepanja stav in dajanja obljub, ki so zunaj ustavnih okvirov predsedovanja. S preprosto alinejo »varnost izvajanja funkcije predsednika« bi lahko vsakokratnega predsednika opozorili, da je lahko morda komu simpatično »metanje ven« za predsednika nevarno. Zdaj si je na glavo nakopal še 10 ur drsanja, za vsak gol naših risov v Sočiju po uro...

Nič kaj predsedniško trpljenje ga čaka, vse zato, ker funkcija nima navodil. Pozor, bi rekli kolegi na tisti televiziji s številko v imenu, v državi, kjer so dobili svetovalci v slabi banki skoraj 4 evrske jurje na dan, si ne moremo privoščiti niti mizernega – a so še kakšni drugi? – honorarja za izdelavo ličnih navodil za uporabo funkcije predsednika. Hudiča, če so navodila za uporabo priložena testeninam, se pa menda spodobi, da tudi predsednike opremimo z njimi.