Največje obremenitve

Ni izpušnih plinov, je manjši hrup, vse drugo pa je praktično enako kot pri klasičnih žagah, razen seveda kabla. Stihl ima v svoji ponudbi v Sloveniji dve električni žagi, in sicer MSE 160 BQ ter omenjeno MSE 220 C Q.

Poglejmo najprej področja uporabe električnih žag. V zaprtih prostorih je zaradi izpušnih plinov uporaba motornih žag nemogoča in tu pridejo v poštev le električne, njihova prednost je hitrost zagona, slabost pa seveda kabel. Poleg tega so te žage uporabne tudi v urbanih središčih, pogoj pa je, da so resnično manj hrupne, kar Stihlove so. MSE 220 C zagotovo ni žaga, ki bi bila namenjena občasnemu uporabniku, ampak gre za stroj, ki je zaradi moči in robustnosti namenjen žaganju najdebelejših lesenih kosov v zaprtih prostorih. Hlodov, debelih plohov in podobnega. Večina električnih žag bi pred debelim hrastovim plohom počepnila, za MSE 220 pa je tudi najtrši les mala malica.

Na trgu lahko dobite številne električne žage, čeprav so pogosto vprašljive kakovosti. Z neučinkovitim stranskim napenjanjem verige so ekstremno glasne, kabel imajo nekatere dolge le 20 centimetrov in takoj potrebujete podaljšek, skratka ogromno težav.

Kakovost

Stihl tudi na področju električnih žag nastopa s svojo filozofijo kakovosti, morda pa so pri MSE z robustnostjo celo malo pretiravali. To v bistvu govorim zato, ker je bil moj pristop do električne žage tak kot do lahkega priročnega izdelka, ne pa do težke profesionalne žage. Ampak pojdimo po vrsti. Žaga se od »klasičnih« razlikuje le po motorju, ki je tukaj električen moči 2200 W. Izjemno močan in tudi primerno težak, tako da žaga brez verige in meča (priporoča se 40-centimetrski meč) tehta kar 5,2, z mečem pa skoraj 6,5 kilograma. Telo žage je kljub temu, da je motor na strani, relativno dobro uravnoteženo, napenjanje verige je stransko, kar je edino sprejemljivo in uporabno.

Žaga ima dve ostrogi, tako da jo lahko resnično močno učvrstite, lovilec verige je na pokrovu verige, mazanje verige pa je klasično kot pri drugih žagah, s tem, da je potrebna bolj pogosta kontrola skozi okence pri petelinu plina, kajti olja pač ne dolivamo takrat, ko nam zmanjka bencina. Varnostni mehanizmi delujejo dobro, Quick stop takoj ustavi verigo, prav tako pa je žaga opremljena z ročico zavore verige (sprednji ščitnik za roko) in notranjo inercijsko zavoro, ki ustavi verigo ob dovolj močnem povratnem udarcu. Ročaj za desno roko je dovolj širok, spodnji del prav tako. Žaga je opremljena tudi z zaščito tokovne preobremenitve in opozorilno lučko.

Meč in veriga

Presenetila sta nas tudi meč in veriga. Proizvajalci priporočajo meče 3/8“ Rollomatic ali Duromatic, s tem, da je bil testni model opremljen s slednjim mečem. Gre za enega najtrdnejših mečev, ki je namenjen resnično največjim obremenitvam, ima okrepljeno konico in je brez koleščka na koncu ter je primerno težak. Veriga je 3/8“ Rapid Super Comfort, kar pove, da gre za verigo, s katero se žaga debelejši les. V bistvu je to nekako univerzalna srednja veriga.

Stihl MSE 220 C Q torej ni izdelek, ki ga bodo uporabniki kupovali množično, je pa pri določenih delih nepogrešljiv in edina možnost. Potrjuje, da je Stihl sposoben narediti tudi električno žago za najzahtevnejše uporabnike, medtem ko za občasno uporabo ali lažja dela bolj priporočamo njihov manjši izdelek MSE 160, ki je lažji, ima 30-centimetrski meč, verigo Pico Micro z manjšimi zobmi in druge Stihlove kvalitete. Tudi motorne žage je treba kupovati glede na namen in potrebo.

Akumulatorske žage

Ko že govorimo o električnih žagah, napovejmo še Stihlovo novost, ki bo ugledala luč prihodnje leto. Gre za akumulatorske električne žage z dokaj veliko avtonomnostjo in kombinacijo prednosti motornih in električnih žag. Skratka izdelek, ki bo za delo okoli doma in manjše uporabnike zagotovo več kot zanimiv.

Stihl MSE 220 C Q

Nazivna napetost (V): 230
Moč KW: 2,2
Teža (kg): 5,2
Teža z verigo in mečem (kg): 6,25
Nivo zvokovnega tlaka (dB[A]): 95,0
Nivo zvokovne moči (dB[A]): 108,0
Nivo vibracij levo/desno (m/s²): 3,4/6,4
Dolžina kabla (m): 4,0
Oilomatic žagina veriga korak: 3/8"1,6
Oilomatic žagina veriga: RMC (Rapid Super Comfort)
Rollomatic meči (priporočena dolžina reza, cm): 40
Mazanje verige: avtomatsko odvisno od števila vrtljajev
Stransko napenjanje verige: serijsko
Sistem hitrega napenjanja verige: ni mogoče
QuickStop Super zavora verige: serijsko