Ustvarjalci revije EcoHome so pred časom objavili razpis za najboljše ideje na področju trajnostnega bivanja. »Dom mora biti lep že na prvi pogled, prav tako pa mora ustrezati zahtevam zelenega doma,« so od oblikovalcev zahtevali uredniki. Izbrali so deset zmagovalnih projektov, ki kar najbolje združujejo lepoto oblik z učinkovitostjo in funkcionalnostjo. Predstavljamo nekaj hiš, ki so zasedle prva mesta na zmagovalni lestvici.

Hiša Hillside je postavljena v Kaliforniji. Njena razgibana oblika in višinska komponenta odlično dopolnjujeta okolico. Kar 20 odstotkov hiše je  pod nivojem tal, kar daje odlično toplotno izolacijo. Izdelana je v rustikalno-modernem slogu, njene zunanje površine pa so kombinacija recikliranih steklenih in lesenih površin. Naravna svetloba čez dan osvetljuje skoraj vse kotičke hiše, zvečer pa zažarijo LED-svetilke, ki jih napajajo sončni zbiralniki na strehi. Nameščen je tudi varčni sistem za porabo vode ter druge tehnološke novosti, značilne za zeleno bivanje.

Rezidenca Truro je na zunaj odeta v bele tone. Streha hiše je ostro prirezana in vizualno povezuje zunanjost  in notranjost. Na njej so nameščeni sončni zbiralniki, ki hiši zagotovijo potrebno energijo. Dnevna soba je obdana z visokimi steklenimi površinami, ki ponujajo prelep pogled na ocean. Nagib strehe se zniža tam, kjer so v notranjosti postavljene spalnice. Žirijo je navdušila tudi velikost hiše, ki je izjemna, a kljub temu je energetsko učinkovita.

Hiša BrightBuilt Barn se prav tako kot prej našteti  ponaša z ameriškim certifikatom LEED platinum, ki ga podeljujejo za stavbe, ki so zgrajene okolju prijazno. Je majhna, praktična in energetsko učinkovita. Izdelana je iz recikliranih materialov, vodovodni sistem je varčen, prav takšno pa je tudi njeno energetsko omrežje.

Razkošno dvorišče in velike steklene površine so odlika četrtouvrščene hiše Labron iz Dallasa. Razkošna kopalnica z veliko kadjo je povezana z vrtno prho. Slog hiše je sodoben in vključuje ekskluzivne dodatke. Spalnice so v prvem nadstropju, bivalni prostori pa v drugem. Lastniki so tako dobili prelep pogled na okolico. Hiša ima  tudi garažo in umetniški atelje. Za gradnjo so uporabili samo reciklirane materiali. V notranjosti  so položene trde talne obloge, ki pomagajo vzdrževati večjo kvaliteto zraka.

Pasivna hiša Stanley v Pey Peninsuli ni le energetsko učinkovita, temveč tudi izdelana v skladu s potrebami lastnikov, ki so prej živeli v leseni koči. Obdaja jo prelepa okolica, ki jo napaja s svetlobo, odličnim zrakom in vodo. Stavba je v celoti zgrajena iz recikliranega lesa in naravnega kamna.

Fotogalerijo si lahko ogledate tukaj.