Prostornina hladilnika je zelo pomemben element, saj je treba izbrati takšen model, v katerega boste lahko spravili dovolj hrane za vašo družino in bo hkrati vseeno ustrezal predhodno začrtanim dimenzijam prostora. Zato preglejte prospekte različnih proizvajalcev, internetne strani in forume.

Pred obiskom trgovine vsekakor izmerite velikost prostora, kjer bo hladilnik stal. Pustite dovolj prostora, da boste lahko neovirano odpirali vrata novega hladilnika. Prav tako se odločite, ali želite navaden ali kombiniran hladilnik. Razmislite tudi o zamrzovalniku: bo ta nad ali pod hladilnikom, ali pa se boste raje odločili za zamrzovalnik tipa »side by side«, ki je ob strani hladilnika.

Primerjajte energetsko učinkovitost posameznih hladilnikov in poskušajte najti energijsko varčnega, s katerim bo vaše gospodinjstvo prihranilo električno energijo. Preglejte tudi vrata hladilnika in preverite, ali imajo dovolj široke police, da boste na njih lahko postavili večje steklenice in mleko.

Če ima vaša družina rada hladne pijače in porabi veliko ledu, izberite hladilnik z napravo za točenje vode in izdelavo ledu. Prav tako razmislite o vrsti polic, ki jih želite imeti v hladilniku. Bodo te steklene, iz pleksi stekla, prilagodljive višine, bo dodan nosilec za steklenice, posodice za zelenjavo in tako dalje.

Dobro je vedeti tudi, koliko časa je hladilnik po nakupu še v garanciji ter ali je ta vključena v ceno oziroma ali jo je treba dodatno plačati. Potem ko ste izbrali model, ki vam je všeč, se podajte v trgovine na lov za najnižjo ceno. Vsekakor povprašajte prodajalce o akcijah in razprodajah, ne pozabite pa niti na možnost za obročno odplačevanje ali brezobrestni kredit.