Izkoristek moči

Motorna žaga MS 170 je tipična Stihlova žaga, ki stavi na prijaznost do uporabnika in okolja. Opremljena je s katalizatorjem in ustreza evropskim predpisom o izpušnih plinih za motorne naprave EU II. Do zračnega filtra dostopamo na preizkušen Stihlov način brez orodja, pokrovi rezervoarjev so veliki in dostopni, ohišje pa zanesljivo in trpežno. Precej delov preizkušene žage je izdelanih iz trdne plastike (dno, krempljasti naslon in ohišje), ki pa deluje kvalitetno in vzdržljivo. Zaradi plastičnih delov žaga izgubi kakšen gram teže in tako tehta le 4,2 kilograma. Čeprav je opremljena z motorjem, katerega moč ne presega 1,6 konjske moči, je ta zaradi manjšega meča in zob popolnoma izkoriščena. Zagrete uporabnike močnejših žag bi moč MS 170 lahko celo presenetila, saj ob zagonu čutimo, da je to žaga, ki prepriča, da ni namenjena zgolj najmanj zahtevnim opravilom.

Udobna dolgotrajna uporaba

V rokah daje občutek moči, a je vseeno lahkotna in tako primerna za različna dela, kjer cenimo možnost hitrega gibanja. Seveda je jasno, da je žaga namenjena manj zahtevnim opravilom, kot so priprava drv, urejanje grmovja in podiranje manjših dreves. Z nalogami, ki jim je MS 170 namenjena, nismo imeli težav. Skozi polena in veje je zarezala gladko in pokazala precej moči. Ko spoznamo, katere so prednosti in omejitve takšne žage, lahko z njo kljub majhnosti dosežemo veliko. Rez žage je resnično prijeten, saj dobro nabrušena veriga hitro reže skozi les. Zaradi tankega meča in majhnih zob verige lesa ob rezu ne poškoduje, zato se lahko brez skrbi lotimo tudi bolj natančnih opravil, odrežemo kakšno desko ali izdelamo leseno konstrukcijo. Prednost manjše rezalne garniture je tudi njena (ne)občutljivost za napake, saj manjši zobje manj kaznujejo našo površnost, zato je povratni udarec redkost tudi pri hitrem, nenatančnem delu.

Ne bodite presenečeni, ko boste med delom ostali brez goriva. Po naših izkušnjah je gorivo treba dotakati na približno dvajset minut, zato imejte kantico pri roki. Vsekakor pa je dobro vedeti, da ni priporočljivo delati s polovično močjo, da bi prihranili pri porabi, saj ob takšnem delu veriga ni dovolj podmazana, kar škoduje celotni žagi. Dvotaktni stroji so namenjeni delu pri polni moči, zato jim to tudi namenite in ne skrbite, saj poraba majhnega motorja MS 170 ni tako velika, kot bi sklepali po hitrem pitju goriva. Zaradi majhnosti žage je tudi rezervoar droben in drži zgolj četrt litra – torej po eni uri intenzivnega žaganja ne boste porabili niti litra goriva.

Vstopni model s kvalitetami večjih žag

Stihl MS 170 je namenjena preprostim delom okoli hiše, vseeno pa daje vtis, da zmore nekaj več. Ko ta vtis postavimo ob bok dejstvu, da gre za vstopni model žage za domačo uporabo, se izkaže, da Stihl že pri najbolj osnovnih modelih ne išče bližnjic, temveč izdeluje kvalitetne naprave. Zaradi izkoristka moči, udobnega dela in okretnosti boste upravičeno dobili občutek, da gre za pravega delovnega konja majhnih dimenzij.

                                                                 Stihl MS 170
Delovna prostornina                             30,1 cm³
Moč KW                                                         1,2
Moč KM                                                          1,6
Teža                                                               4,2 kg
Ročna črpalka za gorivo                       ni možno
Katalizator                                                serijsko