Preden začnete listati po oglasih nepremičninskih agencij, vzemite v roko list papirja in svinčnik ter si zapišite svoje želje. V prvi stolpec si zabeležite nujne stvari, ki jih hiša mora imeti, v drugega pa manj nujne zadeve, ki pa bi jih v svoji hiši radi imeli.

Naslednji korak je premislek o vsoti, ki si jo lahko privoščite za nakup sanjske nepremičnine. Če denarja nimate dovolj, pokličite banko in se dogovorite za sestanek z agentom. Na podlagi tega vložite vlogo za kredit. Seštejte prihranjeni denar, če ga imate, in odobreni znesek kredita. Tako boste vedeli, koliko denarja lahko namenite za nakup hiše.

Ko veste, kaj iščete in koliko denarja lahko porabite, je čas, da poiščete nepremičninskega agenta. Obstajajo dobri in slabi, zato je najbolje poklicati agencijo in prositi, naj vas poveže z najboljšim. Pomembno je, da sta na isti valovni dolžini, sicer vprašajte za nasvet prijatelje ali znance. Ponavadi se najde kdo, ki pozna kakega odličnega posrednika.

Sedaj greste lahko na lov za hišo. Ko najdete primerno nepremičnino, se odločite, do katerega zneska ste se pripravljeni pogajati o ceni. To je zelo pomembno, saj v primeru, ko je kupcev več, lahko lastnik hišo proda drugemu. Če vam je hiša zelo všeč, zaposlite agenta s preverjanjem potrebne dokumentacije - pravnih aktov, gradbenih dovoljenj, uporabnega in lokacijskega dovoljenja. 

Če je vse v redu, prižgite zeleno luč in sanjski dom bo vaš.