V Sloveniji bomo vse analogne televizijske oddajnike, prek katerih danes sprejemamo televizijske programe, ugasnili in prešli na digitalno prizemno oddajanje (DVB-T) najkasneje do konca leta. Do takrat bo z digitalnim signalom pokrita vsa Slovenija, a ker lahko digitalno televizijo z ustrezno opremljenimi televizorji skoraj povsod spremljamo že zdaj, vam na digitalni preklop ni treba čakati do konca leta. »Ker je oddajanje DVB-T v fazi širjenja, je sprejem digitalnega signala na nekaterih območjih Slovenije še neustrezen. Pred priključitvijo digitalnega sprejemnika preverite pokritost s signalom na vašem področju na spletni strani RTV Slovenija,« svetuje Marko Perme, produktni vodja v Gorenju.

Kaj moramo vedeti

Predvsem moramo vedeti, da digitalnega preklopa ne bodo občutili vsi gledalci. Če televizijske programe sprejemamo z lastno satelitsko anteno, prek kabelskega televizijskega omrežja ali uporabljamo spletno televizijo (IPTV), ni treba narediti ničesar. Izjema so ponudniki kabelske televizije, ki bodo slovenske programe v svojem omrežju prenašali samo v digitalni in ne več v analogni obliki. »V tem primeru bo za ustrezno opremo poskrbel kar ponudnik kabelskega omrežja. Če ravno kupujete nov televizor, velja izbrati takšnega, ki ima vgrajen sprejemnik za digitalno kabelsko televizijo (DVB-C),« še dodaja Perme.

Najkasneje do konca leta bomo morali za posodobitev domače opreme poskrbeti samo v primeru, da televizijske programe sprejemamo s sobno ali strešno anteno (bodisi lastno ali skupinsko). Vendar to ne pomeni, da bo treba zamenjati televizor, kot se nekateri bojijo, temveč bomo morali kupiti le digitalni sprejemnik (ali set top box, kot mu pravijo po angleško), s katerim bomo lahko še naprej sprejemali televizijske programe.

Pri nakupu digitalnega sprejemnika DVB-T (pa tudi novega televizorja, ki ima tak sprejemnik že vgrajen) moramo biti pozorni na njegove lastnosti. Za sprejem slovenskih digitalnih programov je nujna podpora standardu MPEG-4 (AVC oziroma H.264 za sliko in AAC za zvok). V tujini, kjer so začeli na digitalno televizijo prehajati prej, namreč večinoma uporabljajo nekoliko starejše standarde (MPEG-2), zato taki sprejemniki za slovenski trg niso primerni.

Za preprosto prepoznavanje nalepka DigiGO

Naj vas vse te kratice ne prestrašijo. Da bi potrošnikom olajšali nakup in preprečili napačno izbiro, smo v Sloveniji za digitalne sprejemnike in televizorje, s katerimi bo mogoče spremljati digitalno televizijo, uvedli oznako Digi. Gorenjeve televizorje, pripravljene za digitalni preklop, boste prepoznali po oznaki DigiGO. Z njo bodo opremljene vse naprave, ki omogočajo sprejem slovenskih programov v digitalni tehniki.

Omenimo še nekaj podrobnosti, ki pogosto begajo uporabnike. Digitalni sprejemniki in televizorji, opremljeni z oznako Digi oziroma DigiGO, omogočajo tudi sprejem programov v visoki ločljivosti, pri čemer pa velja poudariti, da digitalna prizemna televizija DVB-T sama po sebi še ne pomeni televizije visoke ločljivosti (HDTV). V veliki večini bodo namreč televizijski programi tudi po prehodu na digitalno oddajanje še vedno v standardni ločljivosti (SDTV), kot jo poznamo pri analognem načinu oddajanja.

Če uporabljamo več televizorjev, bomo morali kupiti ustrezno število digitalnih sprejemnikov. Na digitalni sprejemnik bomo morali priključiti tudi videorekorder, ki nima vgrajenega lastnega sprejemnika DVB-T, če bomo hoteli z njim še naprej snemati televizijske oddaje.

S televizorji in digitalnimi sprejemniki, opremljenimi z oznako Digi in DigiGO, bo mogoče spremljati tudi vse italijanske, hrvaške, avstrijske in madžarske programe, seveda le na območjih z dovolj močnim signalom njihovih prizemnih digitalnih oddajnikov.