Veriga motorne žage je običajno sestavljena iz treh ponavljajočih se elementov: gonilnega, spojnega in rezilnega člena, ki s specifičnimi oblikami zagotavljajo učinkovito delo. Bistvena je razlika med globino rezilnega in globinskega zoba, ki bi se morala gibati nekaj nad pol milimetra. Od velikosti teh zob je odvisna količina izžaganega materiala, zato razliko prilagajamo glede na vrsto lesa, ki ga žagamo. Trde vrste lesa, kot so hrast, bukev ali zmrznjen les, zahtevajo majhno razliko, medtem ko si pri mehkejšem lesu lahko privoščimo večjo razliko med globinskim in rezilnim zobom.

Brušenje verige

Žaga s topimi rezalnimi zobmi bo imela počasen in neučinkovit rez, zato boste hitro opazili, da je čas za brušenje. Kako se torej lotimo brušenja? Prva stvar, ki je ne smemo pozabiti, je čistoča rezalne garniture. Pred brušenjem očistimo verigo in meč raznih nečistoč – žaganja, prašnih delcev, maščobe in olja. Za brušenje potrebujemo okroglo in ploščato pilo ter šablono oziroma vodilo za pili. Po čiščenju žago z listom vpnemo v primež, če smo na terenu, lahko improviziramo z vstavljanjem lista v zažagani rez. Stabilnost žage prispeva k enakomernemu brušenju, obenem pa pušča obe roki prosti.

Šablono za brušenje pravilno položimo na verigo in z okroglo pilo začnemo brusiti rezalne zobe pod kotom 30°. Z enakomernimi potegni zbrusimo vse leve in desne zobe, pri čemer pazimo, da zobe obeh usmeritev zbrusimo enakomerno. Nato se lotimo brušenja globinskih zob s ploščato pilo. Šablona za brušenje globinskih zob ima običajno dve možnosti brušenja – za trde in mehke vrste lesa, odvisno od globine brušenja. Neuporaba šablone povzroča neenakomerno in pregloboko brušenje, kar veča količino materiala, ki ga odreže en zob.

Napačno brušeno verigo boste hitro začutili, saj bo rez manj natančen, delo pa bo zaradi povečanih tresljajev neudobno, povečala se bo tudi nevarnost povratnega udarca. Pogosto se pozablja na pomen meča, ki mora biti očiščen in redno pregledan glede poškodb. Ni napak, če ob vsakem brušenju obrnemo meč, s čimer na dolgi rok razporejamo obrabo meča in podaljšamo čas, ko nam bo kvalitetno služil.

Drug način brušenja je uporaba bolj ali manj dovršenih električnih brusilnikov. Mnogi jih zavračajo zaradi slabšega nadzora nad brušenjem. Čeprav se za začetnika zdijo dobra izbira, pa lahko tudi nezahteven uporabnik kmalu razvije dovolj občutka za kvalitetno ročno brušenje verige, ki je v nasprotju z električnimi pripomočki neodvisno od okolja. Vsakdo, ki vsaj občasno uporablja motorno žago, bo priznal, da je dobro nabrušena veriga vsaj tako pomembna kot dobre tehnične lastnosti žage. Verige, izdelane iz kvalitetnih materialov, zagotavljajo dolgo življenjsko dobo, obenem pa so bolj dovzetne za brušenje in jih lahko zbrusimo do zelo dobre ostrine.

Če še vedno niste prepričani o pomenu ostre verige, naj vam zaupamo eno izmed rutinskih navad profesionalnih uporabnikov motornih žag: brušenje verige večkrat na dan, kajti le dobro vzdrževana veriga omogoča žagi in uporabniku, da delata v skladu s svojimi sposobnostmi.