Pri podjetju Unicommerce, ki je zastopnik programov Stihl in Viking, pravijo, da njihove vsestranske sesalnike znamke Stihl, ki so uporabni za mokro in suho sesanje, dopolnjujejo s programom visokotlačnih čistilnikov. So različnih tipov, ob njihovem nakupu pa je treba vsaj približno vedeti, za kaj jih bomo uporabljali. Stihl proizvaja čistilnike na vročo vodo in čistilnike na hladno vodo. Podjetje Unicommerce v Sloveniji za zdaj ponuja samo slednje, in sicer tri v razredu manjših čistilnikov, RE 108 in RE 118 ter RE 128 PLUS, STIHL RE 142 pa je čistilnik srednjega zmogljivostnega razreda.

RE 118

RE 118 je priročen stroj, upravljanje čistilnika pa je enostavno. Na ročaj je mogoče namestiti različne šobe, sistem zamenjave je priročen in enostaven. Čistilnik tehta 17 kilogramov, delovni tlak je od 10 do 125 barov, največji pretok pa znaša 500 litrov na uro. Je sorazmerno velik porabnik električne energije, saj je moč motorja kar 2,1 kW. Stroj se vklopi enostavno – z enim pritiskom na gumb spredaj. Priklop cevi z dotočno vodo je enostaven, priporočam pa uporabo nastavka za hitri priklop, ki je najbolj praktičen. Razvijanje električnega kabla ni težavno, medtem ko sta navijanje visokotlačne cevi na poseben nastavek na ročaju in odvijanje zamudni ter zaradi zvijanja cevi nepriročni. Za enostavnejšo uporabo priporočam uporabo strojev z bobni za tlačne cevi (plus), ki navijanje cevi močno poenostavijo, je pa res, da tak boben dvigne ceno izdelka. Stroj je opremljen z visokotlačno cevjo, armirano z jekleno mrežo, dolgo osem metrov. RE 118 je na dveh kolesih in je priročen tudi za shranjevanje, ročaj za čiščenje pa se namesti ob desni strani stroja. Na ročaj za čiščenje je mogoče namestiti poseben manjši rezervoar za čistilo.

RE 142

Čistilnik RE 142 sodi v srednji razred in je tudi dražji. Opremljen je z v stroj vgrajenim rezervoarjem za čistilo, kar je bolj praktično. Delovni tlak je od 10 do 140 barov, vodni pretok pa temu primeren – 610 litrov na uro. Moč stroja je 2,9 kW, tehta 23 kilogramov. Teža ni problem, saj kolesi in praktičen ročaj omogočajo enostavno premikanje. Opremljen je z devetmetrsko visokotlačno cevjo, stikalo za vklop je priročno. Tako kot RE 118 je opremljen s samodejnim sistemom za izklop, kar pomeni, da se stroj izklopi čim prenehate prati. Pritisk vode je mogoče regulirati s posebnim stikalom na levi strani stroja. Stroj je opremljen tudi z rezervoarjem za čistilo, količino le tega pa se nastavlja na sprednjem delu stroja.

Dodatni pribor

Vrteča čistilna krtača je zelo praktična za čiščenje avtomobilov, s sedemmetrskim podaljškom visokotlačne cevi povečate doseg, set za čiščenje odtočnih cevi, ki se mu v žargonu reče podgana, pa me je povsem navdušil. Gre za to, da s tlakom vode in usmerjene šobe na 15-metrski cevi učinkovito ter brez kemikalij očistimo odtočne cevi. Prav tako se dobro obnese cev oziroma podaljšek za čiščenje žlebov.
Oba čistilnika imata tudi cev za zajemanje vode, tako da priklop na vodovodno omrežje ni obvezen. Delovna globina je en meter, kajti čistilnik ne more opravljati naloge potopne ali potisne črpalke za vodo. Pri večjih globinah pa sistem stroju ne zagotavlja dovolj vode.

Čistilniki so praktičen pripomoček pri vsaki hiši. Pred nakupom presodite, za kaj vse ga boste uporabljali in kakšne so vaše potrebe. Je odličen pripomoček za pranje avtomobilov, čiščenje dvorišč, pomivanje različnih posod in vinogradniških pripomočkov (tu priporočamo priklop na toplo vodo), vse od brent do preš, in še za marsikaj. Kljub temu pa ne pozabite na veliko porabo vode in tudi električne energije, čeprav po zaslugi avtomatike, ki poskrbi za izklop stroja in pretoka vode ob vsakokratni prekinitvi pranja, ta vendarle ni tako zelo visoka, kot je na primer, če bi stroj delal na polno ves čas in bi tudi voda tekla na polno. V bistvu z visokotlačnim čistilnikom dosežemo racionalno uporabo vode in tudi elektrike za pranje.

Stihl RE 142

Delovni tlak: 10/140 barov
Največji vodni pretok: 610 l/h
Najvišja temperatura dovodne vode: 60 °C
Moč: 2,9 kW
Teža: 23,0 kg
Nazivna napetost: 230/1-/50 V/Hz
Dolžina cevi za visokotlačno čiščenje: 9,0 m

Stihl RE 118

Delovni tlak: 10/125 bar
Največji vodni pretok: 500 l/h
Najvišja temperatura dovodne vode: 60 °C
Moč: 2,1 kW
Teža: 17,0 kg
Nazivna napetost: 230/1-/50 V/Hz
Dolžina cevi za visokotlačno čiščenje: 8,0 m