Njihove preproge združujejo obliko in funkcijo in prinašajo živahnost in teksture. Številni materiali in slogi ponujajo mnoge možnosti, toda kako izbrati najboljšo?

Namen preproge

Preproga v stanovanju pomaga definirati prostor, oziroma le-tega prizemlji in mu doda kanček intimnosti. Različne strani sobe, pohištvo in druge detajle povezuje v skladno celoto. Preproge so na dotik tople, zvočno izolirajo prostor in ga ščitijo pred umazanijo.

Prava barva

Barvo preproge izberite glede na funkcijo in občutek, ki ju želite s prostorom doseči. V mislih imejte, da svetle in hladne barve vizualno povečajo prostor, medtem ko topli in temni toni ustvarijo intimen občutek. V ozkem prostoru lahko preveč vzorčasta preproga hitro pokvari vzdušje. Izberite rajši takšno z bogatimi teksturami v močni barvi. Drugače pa se ne bojte vzorcev. Dobro je le, da je preproga v skladu z drugimi elementi prostora.

Trenutno so priljubljene preproge v belih, sivih in črnih barvah z drobnim poudarkom ene izmed močnih barv, kot sta na primer rdeča in oranžna. Tudi življenjski slog je pomemben pri izbiri preproge. Tako na primer svetli odtenki ne gredo dobro skupaj z živalmi, otroki in številnimi gosti. V takem primeru izberite rajši sive ali sveto rjave tone, na katerih ne bo opazen prav vsak madež.

Mešanje materialov

Tople in prijetno mehke na dotik, takšne preproge imamo radi. Najpogosteje so preproge izdelane iz volne. Ta material je zelo odporen, v kombinaciji z najlonom pa dobimo neuničljivo različico. Druga popularna naravna vlakna za izdelavo preprog so še bombaž, juta in konoplja. Vsi izmed njih so izjemno trpežni, udobni in vsestransko uporabni.

Ravno tako vzdržljive, a cenejše so sintetične preproge, ki jih pogosto uporabljamo tudi na prostem ali v bližini vhodnih vrat. Njihovo vzdrževanje je enostavno, so trpežne in odlična podlaga za igralnico, vrtno uto ali garažo.

Načini izdelave

Ročno vozlane preproge so tiste, pri katerih tkalec ročno zaveže vsak vozel posebej. Kakovost je določena glede na število vozlov na en kvadratni centimeter; večja kot je gostota, boljša je preproga. Tkanje tovrstnih preprog je zahtevno, zato so tudi temu primerno drage. Na dotik so te preproge zelo mehke in debele.

Ročno taftane preproge so izdelane s pomočjo vdevanja posameznih volnenih kosmov v platno, ki je napeto čez okvir. Postopek je enostaven, zato so tovrstne preproge zelo priljubljene in pogostne. So debele in mehke ter zelo vzdržljive.

Tkana pokrivala tal imajo močne vzorce in na tisoče barv. Tkane preproge imajo krajša vlakna od prej naštetih, zato so zelo vzdržljive in idealne za prehodne prostore.

Pravilna velikost

Izberite preprogo pravilne velikosti, saj boste s premajhno prostor pomanjšali, prevelika pa mu bo odvzela osebnost. Dobro je vedeti, da lahko proizvajalec izdelek prilagodi velikosti izbranega prostora, zato ne pozabite povprašati o tej možnosti.