Pomlad je tudi čas, ko iz kleti ali garaž prinesemo vrtno pohištvo na prosto ali se morda celo odločamo o nakupu novega. Zlasti če smo s starim pohištvom nezadovoljni, radi preizkusimo kaj novega, a potrebna je pazljivost. Pohištvo, ki se nam lahko sprva zdi ugoden nakup, je že ob koncu sezone morda primerno samo še za kosovni odpad, opozarjajo proizvajalci.

Jože Mihelčič iz podjetja Alpos pravi, da so trenutno v trendu kosi pohištva iz umetnega ratana, medtem ko se kovinsko pohištvo, ki je cenovno primerljivo, umika z zasebnih vrtov. Kovinsko pohištvo je sicer bolj odporno proti mehanski obrabi in kot tako trajnejše, zahteva pa udobne blazine, ki jih sešijejo po željah naročnika.

Tlakovana ali lesena tla so obvezna za vsako vrsto vrtnega pohištva. Zlasti leseno pohištvo, ki je v primerjavi s kovinskim ali pletenim bolj občutljivo, potrebuje tlakovana ali lesena tla za zaščito pred vlago in zemljo ter kot zaščito pred pogrezanjem. »Najboljša zaščita za pohištvo pa je še vedno tenda ali streha oziroma pokrita terasa. Tako pohištvu podaljšamo življenjsko dobo,« pojasnjuje Mihelčič.

Tikovine se med sabo razlikujejo

»Pri lesenem pohištvu je zadnja leta zelo popularna tikovina, vendar niso vse vrste tikovine enake. Najkvalitetnejša tikovina prihaja iz Indije, vendar o izvoru lesa proizvajalci navadno molčijo in kupcu ostaja neznan,« opozarja Mihelčič. Tikovina je občutljiva, zato jo je priporočljivo premazati dvakrat na leto, priporoča Mihelčič, pozimi pa jo moramo skladiščiti pod streho. Če je ne vzdržujemo redno, postane hrapava. »Pri našem vrtnem pohištvu pogosto uporabljamo akacijo, ki se je v naših slovenskih vremenskih razmerah izkazala za zelo vzdržljivo.« Tudi sicer je les občutljiv za temperaturo in vlago, a ga kljub temu radi uporabljamo, saj je naraven in okolju prijazen material. »Pri izdelavi družinske garniture smo lani na primer uporabili kombinacijo kroma in lesa. Pri takšni kombinaciji je pohištvo bolje imeti na pokriti terasi,« pojasnjuje Mihelčič.

Kovina za romantike

Čeprav se kovinsko vrtno pohištvo umika pred trendovskim pohištvom s pletivi, je zelo primerno za manjše, omejene prostore. »Nekatere kovinske garniture so v našem programu že več desetletij, pa so še vedno priljubljene,« pojasnjuje Mihelčič in kot primer navede stol Ljubljana, ki je med gostinci že kar klasika. Tudi s kovinskim vrtnim pohištvom lahko prikličemo posebno vzdušje na vrtu.

Nekatere slabše izvedbe stolov imajo t. i. »kritično točko«, opozarja Mihelčič. »To pomeni, da se lahko zaradi guganja zvijajo noge stola, zato strankam ob nakupu svetujemo, da se odločajo za stole s pokončnimi nogami, ki omogočajo enakomerno razporeditev telesne teže. Takšen stol ponuja večjo stabilnost in oporo telesu.«

Če je prostor za postavitev zunanjega pohištva omejen, so zložljivi stoli lahko prava rešitev. Za modernejše garniture iz ratana pa običajno potrebujemo večji prostor.

Boljše pletivo prepoznamo po teži

Vrtne garniture iz ratana nedvomno prevladujejo v letošnji ponudbi. Omislimo si lahko tudi cenejšo različico, pri kateri je pod pletivom iz umetnega ratana aluminijasto ogrodje. Takšno pohištvo je enostavno za premikanje. Stoli oziroma garniture, ki so v celoti iz umetnega ratana, so vsaj enkrat dražje, pravi Mihelčič. »Pletivo iz umetnega ratana obstaja v različnih kvalitetah. Najkvalitetnejše pletivo ima gosto strukturo, vendar tega s prostim očesom ne bomo opazili. Prepoznali bi ga lahko po teži, saj je takšno pohištvo nekoliko težje,« pojasnjuje. Tudi tovrstno pohištvo potrebuje blazine. »Pri blazinah, ki jih delamo po meri, lahko uporabimo za vsako stran različni vrsti blaga, uporabnik pa stran blazine menja po potrebi,« dodaja Mihelčič.

Ko kupujemo zunanje pohištvo, upoštevamo tudi takšne malenkosti, kot je globina fug na terasi – ob pogostem presedanju in prestavljanju se lahko noge začnejo kriviti. Prav tako je treba upoštevati, da dlake na blazinah pri obiskih niso zaželene, če imamo torej domače živali, bo lesena garnitura primernejša od pletene. Če zunaj pogosto piha, se je priporočljivo odločiti za težje pohištvo, ki ga burja ne bo premikala ali odnašala; prav tako črne garniture zaradi barve, ki vpija toploto, ne bodo udobne za ležanje na soncu.

Vse vrste vrtnega pohištva potrebujejo zaščito pred vremenom in umazanijo, čemur se za zdaj lahko izognejo le ljubitelji betonskega vrtnega pohištva.