V posameznem gospodinjstvu naj bi z njimi prihranili od 25 do 50 evrov na leto oziroma 40 TWh na območju EU (poraba energije za 11 milijonov gospodinjstev) v desetih letih. Na trgu so že vrsto let tudi varčne žarnice, ki ob nižji porabi energije ponujajo podobno svetilnost, kot jo imajo navadne žarnice z nitko. Urša Novak Chrysanthis iz svetlobnega salona ES svetila nam je predstavila nekaj novosti in smernic, ki vodijo proizvajalce k bolj učinkoviti izrabi energije.

Slovo tudi od potratnejših halogenk

Chrysanthisova pravi, da uredba EU že kaže svojo »moč«, saj se je povpraševanje po varčnih sijalkah in LED (light emitting diodes) žarnicah močno povečalo. Ljudje postajajo bolj ozaveščeni in se že ob nakupu svetil se pozanimajo tudi o žarnicah in sijalkah. Chrysanthisova pravi, da za potrošnika to ne pomeni bistvenih sprememb, saj uredba EU ne pomeni obvezne uporabe varčnih sijalk. Gre le za postopno ukinjanje običajnih žarnic z žarilno nitko, vseh matiranih žarnic in energijsko neustreznih halogenskih žarnic. Vsi večji proizvajalci žarnic so že razvili nadomestke klasičnih žarnic (halogenske ECO žarnice), oblika, funkcija in barva svetlobe torej ostajajo enake. Tudi pri večini drugih tipov žarnic so že na voljo ECO različice.

»Seveda vse oblike kompaktnih fluorescenčnih sijalk (varčne žarnice) sčasoma izgubljajo svojo svetilnost, saj plin, ki je v njih, izgubi moč. Sijalke, ki sicer svetijo od 10.000 do 20.000 ur, proti koncu izgubljajo svetilnost, zato jih je pametno zamenjati. Življenjsko dobo fluorescenčnih sijalk pa lahko skrajšamo tudi s pogostim prižiganjem in ugašanjem, saj so tovrstne sijalke izdelane za to, da gorijo,« pojasnjuje.

Varčna sijalka v veži traja manj

Trajanje fluorescenčnih žarnic bomo torej podaljšali, če jih uporabljamo v prostorih, kjer luči gorijo dalj časa, na primer v dnevni sobi, jedilnici, kuhinji, ne pa v kopalnici, veži, shrambi in prostorih, kjer luč pogosto prižigamo in ugašamo, svetuje Chrysanthisova. Ob uvajanju varčnih žarnic so bile pogoste pripombe o občutku umetne luči, ki jo dajejo te sijalke. »Če želi kupec barvo svetlobe, podobno navadni žarnici, naj bo pozoren na oznako na varčni sijalki warm white oziroma 2500–3000 K (kelvinov).«

Ker gre tudi pri svetlobi za zelo različne odtenke, smo Chrysanthisovo povprašali, kako ločiti med oznakami na žarnicah. Povedala je, da običajne varčne sijalke delimo na tri vrste svetlobe – warm white oziroma topla bela (najbolj podobna žarnici z žarilno nitko oziroma halogenski žarnici) ima svetlobo, podobno sončni. Cool white ali hladna bela je bolj nevtralna bela in tista, ki bi jo s prostim očesom opisali kot bela barva. Obstaja pa še daylight, torej dnevna svetloba, ta pa je s prostim očesom že nekoliko modrikasta.

Mnoge skeptike pri varčnih sijalkah moti tudi neprijetno, komaj zaznavno utripanje svetlobe, vendar tega, kot pojasnjuje Chrysanthisova, v zadnjem času skorajda ni več. »Svetilke, namenjene fluorescenčnim ali kompaktnim varčnim sijalkam, so opremljene z elektronskimi predstikalnimi napravami, ki omogočajo, da svetloba utripa z očesu nezaznavno frekvenco. Nova generacija Osramovih varčnih sijalk ne utripa, pri fluorescenčnih sijalkah pa ta problem premoščajo elektronske dušilke,« pojasnjuje Chrysanthisova. Če vas utripanje moti, razmislite o tem, da bi svetilko zamenjali z novejšo.

LED-svetila in sijalke za prihodnost

Novosti na trgu žarnic in sijalk gredo predvsem v smeri boljših izkoristkov in manjše porabe. Največji razvoj se trenutno zagotovo dogaja na področju LED svetil, pojasnjuje Chrysanthisova. Razvoj LED-izdelkov je iz dneva v dan hitrejši in mnogi proizvajalci svetilk, na primer Hoffmeister Leuchten, že ponujajo tudi svetilke z LED-tehnologijo, ki so namenjene splošni osvetlitvi prostorov. Prednosti LED-žarnic sta nizka poraba in dolga življenjska doba. Njihova svetilnost bo sčasoma vedno večja, pravi Chrysanthisova: »Še donedavna so LED-žarnice svetile neprimerno manj od običajnih, današnje najmočnejše Osramove LED-žarnice pa z 8 vati pa že svetijo podobno kot običajne 40-vatne žarnice.«