Razlika na papirju, enakost na terenu

Preizkusili smo kosi podobnih značilnosti, vendar je pred praktično primerjavo nujno razčistiti, kakšne so podobnosti in razlike med preizkušenima tipoma. Gre za bočni motorni kosi z dvojnim ročajem, visoko kakovostjo izdelave in podobno močjo motorja. Husqvarnina kosa ima 2,7 konjske moči, honda 435 U pa 1,7 konjske moči.

Na papirju ima husqvarna očitno prednost, vendar pa moramo upoštevati nekoliko drugačen sistem navajanja lastnosti motorja pri Hondinih napravah. V nasprotju z drugimi proizvajalci, ki v tehničnih lastnostih zapišejo »surovo« moč motorja, Honda upošteva izgube, ki nastanejo zaradi prenosa moči z batov motorja do rezalne garniture. Ob preizkusu obeh kos smo spoznali, da sta kosi po moči primerljivi in s tem zelo primerni za naš vzporedni test.

Odločili smo se za preizkus serijskih kompletov, zato smo uporabili zgolj opremo, ki jo dobi kupec ob nakupu kose. Poleg rezalne garniture z okroglo nitko je pri obeh kosah to še trikrako rezilo, zaradi varnosti pa smo dodatno uporabili še obrazne ščitnike in oblačila. V tokratni številki začenjamo prispevek z vtisi o uporabnosti. Zanimala nas je predvsem moč Hondine kose, ki je na papirju opazno zaostajala za Husqvarnino. Samozavest Hondinih predstavnikov je obetala veliko, a za pravi vtis smo morali počakati na temeljit preizkus na terenu.

Prvi vtisi uporabe rezalne glave in noža

Vžig hladnega motorja se je pri kosah precej razlikoval. Husqvarnin dvotaktni motor je zahteval kar nekaj potegov, preden je stekel, zato pa je ob vžigu takoj deloval brez težav. Pravo nasprotje je Hondin štiritaktni motor, ki se je zagnal hitro in bolj enostavno, po vžigu pa je potreboval slabo minuto, da je stekel z normalno delovno močjo. Dodajanje moči neposredno po vžigu je namreč izklopilo motor, kar se pri dvotaktnem Husqvarninem motorju ni zgodilo. Pri delu s standardno rezalno garnituro sta se odrezali obe kosi, saj sta upravičili svoje tehnične zmogljivosti. Husqvarnin ščit rezalne glave bi lahko bil nekoliko večji, saj je pri polni moči precej trave končalo na obleki in ščitniku kosca.

Pri obeh kosah se je spet izkazal dober nadzor z dvojnim ročajem, ki po naših izkušnjah pospeši in olajša delo na položnem terenu, pri visoki travi pa omogoča enakomerno višino reza. Husqvarnin ročaj je pritrjen na dvignjenem nosilcu, tako da je temelj ukrivljene osi približno 15 centimetrov nad osjo kose. To se ne sliši veliko, vendar nekoliko spremeni položaj rok, kar so nekateri uporabniki pohvalili, olajša pa tudi delo na pobočjih, ki sicer ni paradna disciplina kos z dvojnim ročajem. V nasprotju s husqvarno pa hondin ročaj ni fiksiran zgolj na en položaj in mu lahko ob odvitju vijaka delno spreminjamo nagib, s čimer je kosa bolj prilagodljiva uporabniku. Po preizkusu klasičnih nitk smo namestili še trikrako rezilo. Preverjen način pritrjevanja ni povzročal težav pri nobeni od kos, uporaba v suhi praproti in robidovju pa ni pokazala posebnih razlik med nožema oziroma kosama. Husqvarnino rezilo je bilo zaradi nekoliko večjega premera pri posebej trpežni podrasti primerno hitrejše, vendar razlika ni bila bistvena. Ponovno se je pokazal zgolj pomen ščitnika rezila, vendar pa zaradi dobre zaščitne opreme leteči delci koscu niso povzročali posebnih težav.

Štiri- in dvotaktni motor

Delo z motornima kosama je pustilo dober vtis ter seveda precej pokošene trave in grmičevja, kolikor smo trave sploh našli. Vendar pa se med husqvarno in hondo pokaže precej razlik, ko na stvar pogledamo nekoliko širše. Ne moremo mimo dejstva, da je husqvarna po izdelavi (in tudi ceni) razred višje od Hondinega modela. Presenetljivo je, da je uporaba Hondine kose povsem konkurenčna Husqvarnini, vendar pa zunaj tega konteksta nastanejo razlike predvsem iz dveh razlogov. Prvi razlog je že omenjena razlika v namembnosti, saj je Husqvarnina kosa najvišjega razreda in je namenjena najbolj zahtevni celodnevni uporabi, drug vir razlik pa je motor.

Honda v vseh svojih motornih kosah uporablja štiritaktni motor, ki v prostem teku proizvaja zgolj prijetno brnenje in za delovanje ne potrebuje mešanice, temveč čisti bencin. Poraba štiritaktnih motorjev je manjša, poleg tega zaradi ločenega sistema podmazovanja ne zahtevajo dela s polno močjo. Slabost štiritaktnih motorjev je servisno nastavljanje ventilov, ki naj bi ga po uradnih Hondinih navodilih opravili enkrat na leto. Na Husqvarninem dvotaktnem motorju, ki uporablja standardno mešanico, je zanimivo rešen rezervoar za gorivo, ki je v obliki stožca vključen v ohišje motorja in os motorne kose. Težišče je s tem prestavljeno nižje, kar izboljša okretnost. Nekoliko nerodno pa je izbran material rezervoarja, saj je izdelan iz značilne Husqvarnine oranžne plastike brez prozornega dela, na katerem bi lahko odčitali stanje goriva.

Teža robustno grajene husqvarne se dobro porazdeli z oprtnikom Balance X, ki v primerjavi s Hondinim ponuja boljšo stabilnost. Še enkrat je na mestu opomba, da je honda grajena z mislijo na nizko težo in je tudi po zaslugi manj robustne gradnje več kot kilogram in pol lažja, zato je manj napreden oprtnik logičen. Na prvi vtis je marsikdo prepričan, da je husqvarna 345 RX absolutni zmagovalec proti mnogim drugim motornim kosam. Proti drobnejši hondi je delovala resnično robustno, zato je bil toliko bolj presenetljiv rezultat s terena. Honda UMK 435 U je presenetila, vendar pa je husqvarna kljub temu pustila odličen vtis. Obe kosi sta dokazali, da zmoreta opraviti z najzahtevnejšimi nalogami in sodita v vrh ponudbe motornih kos – husqvarna se bahavo potrdi, honda pa samozavestno preseneti.
 

Tehnični podatki

                                              Honda UMK 435 U                 Husqvarna 345 RX                    

Motor                                        štiritaktni                                   dvotaktni
Prostornina motorja              35 cm3                                      45 cm3
Moč                                           1,7 KM                                        2,7 KM
Moč                                            1,2 kW                                         2 kW
Teža                                          6,28 kg                                       7,9 kg
Standardna oprema  trikrako rezilo, rezilna glava      trikrako rezilo, rezilna glava z nitko, oprtnik, orodje

z nitko, zaščitna očala, oprtnik, orodje