Košnja po ravnini in bregu

MB 650 je opremljena z motorjem Briggs & Stratton s šestimi konjskimi močmi in funkcijo ReadyStart. Ob hladnem motorju je kosilnica sicer potrebovala močnejši poteg za vžig, po prvi izpraznjeni košari pa je sistem presenetil, saj je bil vžig zelo nežen. Enostopenjski pogon premaguje tudi večje nagibe terena, je pa košnja na bregu odvisna od polnosti košare. Ta ima prostornino 75 litrov, je trdna, tudi sistem praznjenja je učinkovit, vendar pa zaradi podolgovate oblike precej prestavi težišče kosilnice, ko se napolni. Pri košnji po ravnem je sprememba skoraj neopazna, na nagnjenem terenu pa hitro opazimo dvigovanje sprednjih koles. Kljub temu se je kosilnica Viking MB 650 T tudi na bregu izkazala solidno.

Nasprotje težavam ob polni košari je stabilnost zadnjih koles, ki ne zdrsujejo. Na suhi travi smo to ob siceršnji visoki kvaliteti kosilnice kar pričakovali, kolesa pa so presenetila drugi dan testa na vlažni travi. Dodatno lahko dokupite komplet za mulčenje z dvema reziloma, ki ga lahko uporabljate s košaro ali brez nje. Kot smo predvidevali, je bila košnja brez košare v breg povsem drugačna izkušnja kot košnja s 75 litri vlažne trave na zadnjem delu kosilnice. Sistem za mulčenje je sicer dodatni strošek pri nakupu kosilnice, vendar lahko pričakujemo vrhunsko izdelan nož, ki bo upravičil ceno. Komplet sestavlja dvoje rezil, ki nadomestita serijsko rezilo. Viking MB 650 je namenjena predvsem večjim površinam z malo ovirami, kot so drevesa ali grmovnice. Zaradi 43 kilogramov je manevriranje okoli dreves lahko težavno, ob košnji na ravni površini pa teža kosilnice zbledi.

Nastavljiv ročaj

Travo lahko kosimo na sedem stopenj z višinami košnje od 30 do 85 milimetrov. Izbira stopnje je enostavna preko stranske ročke, kjer najdemo tudi vijak za nastavitev ročaja, ki je dobrodošla posebnost. Poleg standardnih prilagoditev, kot so višina košnje, dodatni noži in enostavno praznjenje košare, je nastavitev višine ročaja bistvena točka prijaznega pristopa do uporabnika. Standardni ročaji s fiksnim položajem so izdelani za uporabnike povprečne višine, za tiste malo nižje ali višje postave pa lahko košnja hitro postane neudobna ali celo nevarna. Tudi tukaj izstopa košnja v klanec, ki je izziv za vse vrtne kosilnice. Košnja ob previsokem ali prenizkem ročaju je na ravnini naporna za roke in hrbtenico, na brežini pa lahko slabši nadzor vodi v usodno nesrečo. Za varnost in udobje je zato Viking v kosilnico vgradil teleskopski ročaj in dodatno zavoro noža, ki rezilo ustavi, takoj ko sprostimo ročico. Ročaj kosilnice lahko s tem sistemom znižamo ali zvišamo, odvisno od naše višine in zaželenega položaja rok.

Kompaktno ohišje

Za konec naj pohvalimo najbolj očitno značilnost vseh Vikingovih naprav – ohišje iz aluminija in bele ter zelene plastike. Aluminij poskrbi za trdnost, plastika pa vse elemente obleče v trdno prevleko, ki ščiti pred udarci in umazanijo. V uvodu smo pohvalili prijaznost do uporabnika in po košnji smo ugotovili, da gredo zasluge za dobro izkušnjo tudi ohišju. Plastična zaščita omogoči lažje čiščenje kosilnice, debel material pa ščiti praktično vse elemente razen motorja. Viking MB 650 omogoča prijetno delo na manj razgibanih površinah do 2000 kvadratnih metrov.