»Bazen naj bo umaknjen od ulice, da je zaščiten pred radovednimi pogledi in motečim hrupom. Primerno je, da je le nekaj metrov oddaljen od hiše, saj posebno v toplejšem obdobju leta postane sestavni del družinskega življenja.« Manjša razdalja pomeni tudi krajše priključke in nižje vzdrževalne stroške. Poskrbite, da bazen ne prevlada nad arhitekturo vrta in da je ob njem še dovolj prostih površin za vrtne zabave in otroške igre.

Povprečni meri 8 krat 4 metre

Naslednje pomembno vprašanje je, koliko naj bo bazen velik in kakšno obliko naj ima. Povprečni evropski (in tudi slovenski) bazen je velik 8 krat 4 metre ter globok 1,5 metra, bazeni pa segajo vse od 6 krat 3 do celo 12 krat 6 metrov, odvisno od okusa, želja in seveda globine denarnice. Klasični so najpogosteje kvadratne, okrogle ali ledvičaste oblike. Z novimi tehnologijami gradnje se pojavlja vse več bazenov nepravilnih oblik, ki so zelo dekorativni, vendar so za plavanje najprimernejši daljši in ožji. Standardna globina bazena znaša 1,5 metra (globina vode 1,4 metra), kar je dovolj tako za namakanje, plavanje in igre z žogo kot tudi za skakanje v vodo. Poleg tega je takšna globina najbolj gospodarna z vidika porabljene vode, ogrevanja in vzdrževanja.

Včasih so bili bazeni samo betonski. Za gradnjo z litim neprepustnim betonom se danes odloči le 3 ali 4 odstotke kupcev, vendar so ti klasični bazeni, ki so lahko najrazličnejših oblik, še vedno najbolj kakovostni in zato tudi najdražji. Še posebno prestižni so videti tisti, ki so obloženi z mozaikom ali keramiko. Keramične ploščice so zaradi milejšega podnebja primernejše in pogostejše ob morju, medtem ko je v Sloveniji in okoliških državah treba upoštevati, da lahko v zimskem mrazu popokajo, zato jih ne priporočajo. Najpogostejši način gradnje pri nas so bazeni liner, ki se zidajo z betonskimi bloki, znotraj pa so prevlečeni z neprepustno PVC-oblogo. Ti so zelo trajni, njihova življenjska doba je tudi več kot 20 let, poleg tega jih je lahko čistiti.

Vrsta bazena odvisna od potreb in denarnice

Poliestrske bazene, narejene iz poliestrske smole in steklenih vlaken, ki jih nanesejo na kalupe različnih velikosti in oblik, odlikujeta zlasti preprosta vgradnja in dolga življenjska doba. Že izdelan bazen pripeljejo domov in ga postavijo v prej pripravljeno betonsko korito, zato je montaža hitra. Bazeni iz poliestra, ki jih je mogoče naročiti v najrazličnejših zanimivih oblikah, manjše pa lahko postavimo tudi kot okrasni vodnjak, so najbolj prodajana vrsta bazenov v zahodni Evropi. Najpreprostejši za postavitev so montažni bazeni, ki zadoščajo osnovnim potrebam družine oziroma manj zahtevnim kupcem, saj vanje ne moremo vgraditi dodatkov. Lahko jih pospravimo, ko jih ne potrebujemo, vendar je njihova trajnost omejena na okoli pet let.

»V petindvajsetih letih delovanja, ki smo jih praznovali lani, smo zgradili okoli 1600 bazenov,« nam je povedal Vanja Remic. »Vse do osamosvojitve je bilo naše delo bolj hobi, v zadnjem obdobju pa je povpraševanje po bazenih zelo naraslo. Slovenci nimajo več časa niti za dopust, zato si tako poslovneži kot navadni ljudje 'morje' naredijo doma. Cena, ki je bila včasih dvakrat ali trikrat višja, je tako padla, da si jih lahko privoščijo.« In koliko bazen sploh stane? Za kakovostne bazene standardne velikosti je treba odšteti od 8000 evrov naprej, z dodatnimi funkcijami pa se ta cena lahko bistveno poviša. Manj vzdržljive montažne bazene je mogoče dobiti že za 6500 evrov, vendar Remaxovi strokovnjaki svetujejo izvedbo po naročilu iz zelo močnih materialov.

Dodatki za veselje v vodi

Danes skorajda ni bazena, ki ne bi imel različnih dodatkov, od sistemov za gretje in čiščenje vode do naprav, ki nam življenje ob vodni oazi naredijo še prijetnejše. Najpogosteje vgrajen vodni učinek je protitok oziroma naprava za plavanje v vodnem toku. Kupci se večinoma odločijo za pretok 70 kubičnih metrov vode na uro, kar je dovolj tako za odrasle kot za otroke. Veselje v vodi popestrijo različni masažni sistemi, vodni slapovi in opne ter osvetljava, ki ji gre zaradi vpliva na razpoloženje še posebna pozornost. Najbolj običajne so bele halogenske luči, na pohodu pa je razsvetljava z LED-diodami in optičnimi vlakni. Še več opreme, denimo talno gretje in razvlažilnik zraka, zahtevajo vse bolj priljubljeni notranji bazeni v okviru zimskega vrta ali domačega wellnessa, ki jih lahko uporabljamo vse leto in katerih delež dosega že 30 odstotkov.

Bazen je zgrajen razmeroma hitro, v okoli treh tednih (najpogosteje jeseni potekajo groba gradbena dela, spomladi pa je na vrsti fina montaža), kako dolga bo njegova življenjska doba, pa je odvisno tudi od dobrega vzdrževanja in čiščenja, zato temu vprašanju v tokratni številki Mojega doma posvečamo poseben prispevek. Redno vzdrževanje, katerega način je odvisen od materiala, iz katerega je bazen, je bistvenega pomena. Prav tako je nujno pravilno vzdrževanje kakovosti bazenske vode s kemičnimi in biološkimi dodatki. Bazene prekrivamo z raznovrstnimi zaščitnimi prekrivali. Vse bolj se uveljavljajo prekrivala z vgrajenimi sončnimi lečami, ki preprečujejo ohlajanje in zmanjšujejo izhlapevanje. V hladnem delu leta pa jih zaščitimo z zimskimi prekrivali, teleskopskimi strehami ali kupolami, ki z vgrajenimi ogrevalnimi sistemi podaljšajo kopalno sezono.