Itison

Itison je eden najbolj pogostih načinov za prekrivanje tal v stanovanjih. Ta material je enkrat bolj in drugič manj popularen, a nikoli ni povsem iz mode. Prostor, prekrit z itisonom, je na oko prijeten in vabljiv. Prednosti te talne obloge so: mehkoba, delna zvočna izolacija prostora, primerna za hojo z bosimi nogami, cenovno ugodna, ublaži udarce, zato je primerna za majhne otroke.

Po drugi strani pa itison težko očistimo. Vedeti moramo, da bo takšna talna obloga lepa le nekaj let, potem pa jo bo treba zamenjati. Itison naj vam položi strokovnjak. Material bi lahko bil vprašljiv za alergične na prah in astmatike, saj zadržuje prah in druge alergene. Prav tako je pomanjkljivost to, da obloge ob selitvi ne boste mogli odnesti s seboj.

Preproge

Številni lastniki stanovanj, ki imajo po tleh trde talne obloge, le-te radi popestrijo s preprogami. Njihova prednost je v številnih barvah in oblikah. So vsestransko uporabne in jih lahko prestavljamo iz prostora v prostor. Čiščenje je enostavno. Lotite se ga lahko doma ali pa preprogo odnesete v čistilnico. Preproge so dobre tudi zato, ker jih lahko ob selitvi preprosto vzamemo s seboj. So precej cenejše od itisonov in tudi bolj higienske.

Preproge pa imajo tudi nekaj pomanjkljivosti. Predvsem vam lahko zaradi njih spodrsne, zato na spodnjo stran namestite nedrseče podložke. Ker so preproge manjših dimenzij, ne boste mogli povsem prekriti tal. Če so ta poškodovana ali zdelana, tega ne bo mogla skriti niti najlepša preproga.