Trendi na področju oblikovanja luči in pohištva so povezani predvsem s čistimi in jasnimi linijami. Vse to je odsev dogajanja na področju arhitekture, po kateri se zgledujejo oblike sodobnega pohištva.

Nova oblika

Ta hip so med talnimi svetilkami najbolj priljubljene polkrožne oblike. Tovrstne svetilke so se delno razvile zaradi sedežnih garnitur, ki so sestavljene iz posameznih modulov v obliki kock, in delno tudi modernega sloga s sredine prejšnjega stoletja.

Različni proporci

Trendovske so tudi različne velikosti proporcev, na primer med bazo svetilke in senčnikom. Tako imamo pri talnih in visečih svetilkah velike senčnike in nizke nosilce, medtem ko so svetilke na nočnih omaricah spalnic postavljene na dolge nosilce, njihova senčila pa so majhna. Bistven poudarek je na razmerju med svetlobo in senco.

Jasnost

Dimenzije senčnikov so poudarjene in večje, njihove oblike so zapletene in na trenutke skoraj kiparske. Kljub vzorcem so linije jasne in prečiščene, ne glede na to, ali gre za tradicionalen ali moderen način oblikovanja.

Skrb za okolje

Zanimanje za okolju prijazne načine bivanja je opazno tudi v oblikovanju. Svetila imajo vse pogosteje LED-diode, ki so energijsko varčne, številni lestenci, namizne in stenske svetilke pa imajo fluorescentne sijalke.

Različni materiali in teksture

Plastika, ki jo lahko opazimo na vsakem koraku, je zastarela. Moderni so kovina, steklo in kristal. Priljubljen je starinski videz kovinskih držal, poudarek pa je tudi na teksturah senčnikov, držal in talnih baz. Vse več je ročno izdelanih svetil in vedno manj tovarniških.