Mit: Nastavitev termostata pod temperaturo, ki jo želite doseči, bo prostor ohladila hitreje.

Dejstvo: Klimatska naprava bo prostor ohladila enako hitro in ne glede na višino nastavljene temperature. Izjema je le pri klimah, ki imajo namesto termostata vgrajeno lestvico s temperaturnimi oznakami »nizko, srednje, visoko«. Z nastavitvijo na označbo visoko se bo prostor ohladil hitreje. Ko ste dosegli želeno temperaturo, nastavite gumb znova na označbo »nizko ali srednje«, tako boste prihranili energijo in denar.

Mit: Klimatska naprava naj bo prižgana, medtem ko vas ni doma.

Dejstvo: To je neučinkovit in zelo drag način uporabe klimatskih naprav. Strokovnjaki pojasnjujejo, da v odsotnosti stanovanj ni treba hladiti. Na ta način bo kompresor v napravi neprekinjeno deloval 8 do 10 ur, vas pa ne bo niti doma. Tako se bo tudi prej obrabil. Svetujemo, da je klimatska naprava med vašo odsotnostjo ugasnjena. Nastavite jo tako, da se bo avtomatsko prižgala pol ure pred vaših prihodom domov. Prihranili boste denar, ne da bi žrtvovali udobje.

Mit: Nakup energetsko učinkovite klimatske naprave bo znižal račun za elektriko.

Dejstvo: nakup energetsko varčnih naprav je vsekakor učinkovit, vendar le, kadar je naprava primerne velikosti glede na prostor, ki naj bi ga hladila. Strokovnjaki pravijo, da je nakup velikih naprav zaradi prepričanja, da te bolj hladijo, nesmisel. Prevelika naprava v prostoru ne posrka dovolj vlage, zato je ta sicer hladen, a vlažen. Če pa je premajhna, bo prav tako hladno, a nikdar dovolj prezračeno, zrak pa bo suh.

Mit: Prižgan ventilator med vašo odsotnostjo bo shladil prostor.

Dejstvo: Imeti prižgan ventilator, kadar vas ni doma, je nesmiselno, saj ventilatorji hladijo ljudi in ne prostorov. Prav tako sprožijo kroženje zraka v prostoru, zaradi česar se počutimo prijetneje, vendar pa prostora ne ohladijo.

Mit: Klimatska naprava bo delovala enako, ne glede na to, kje jo instalirate.

Dejstvo: Pri klimatskih napravah sta, ko govorimo o učinkovitosti delovanja, najpomembnejša dejavnika prav velikost in pozicija postavitve. Ni dobro, da sta zraven televizor ali luč, saj lahko toplota, ki jo oddajata, vpliva nanjo.

Namestite klimatsko napravo na severni strani ali pa tam, kjer nanjo ne bo padala direktna svetloba.