Prednost etažnih plinskih peči je, da zavzamejo relativno malo prostora in jih je zato mogoče namestiti v kopalnico, kuhinjo ali vežo, in tudi zato so peči na utekočinjeni naftni plin in še bolj peči na zemeljski plin že v osemdesetih letih postale široko priljubljene. Gre za dokaj trajne peči, ki lahko ob dobrem vzdrževanju ogrevajo vrsto let, starejši tipi na atmosferski vlek pa poleg rednega vzdrževanja zahtevajo še dober dimnik in stalen dotok svežega zraka.

In prav pri teh se zadnja leta pojavlja vse več težav. Dotok svežega zraka je osnova delovanja peči na atmosferski vlek, poleg tega so številne peči na atmosferski vlek danes že preživele svojo življenjsko dobo in jih je treba zamenjati. Kako se lotiti zamenjave plinske peči v večstanovanjskem objektu, je posebno vprašanje, ki je relativno lahko rešljivo. Najprej velja opozoriti na nekatere izvajalce, ki se teh del lotijo na pamet in brez projekta, kar botruje mnogim zapletom z dimnikarskim soglasjem in nenazadnje tudi varnostjo. Tudi zaradi tega vam svetujemo, da se pri odločitvi za izvajalca namestitve nove peči odločite za renomirane servise z dobrimi referencami. Za vašo lažjo odločitev vam ponujamo nekaj strokovnih nasvetov o tem, kako se lotiti zamenjave plinske peči. Kajti tu ne gre le za enostaven poseg peč dol – peč gor, ampak priporočamo zamenjavo sistema peči, praviloma pa je potrebna tudi sanacija dimnika.

Peči na naravni vlek

Pojdimo po vrsti. Tipičen grelnik pred dvajsetimi leti je bila peč na naravni vlek, ki se še danes pogosto uporablja. Princip gorenja v takšni peči je običajna dimniška fizika. Peč iz prostora vleče zrak, potreben za gorenje, izgoreli dimni plini pa se nato dvigujejo po dimniku. Takšne peči (danes se ne vgrajujejo več) so preprosto povedano samo kamini v lepši embalaži, ki pa so z leti uporabe podvrženi raznim težavam. Glavna ovira peči na naravni vlek je njihova odvisnost od okolja, v katerem so postavljene. Da zagotovimo pravilen vlek dimnika, mora biti tlak v prostoru s pečjo vsaj enak zunanjemu, če ne višji. V sodobnih stanovanjih je notranji tlak nižji kot zunanji, saj so stanovanja opremljena z novimi okni z dobrim tesnjenjem, poleg tega pa zrak iz stanovanja dodatno odvajajo še naprave, kot je kuhinjska napa ali ventilator v kopalnici. Uporaba nape in še posebej ventilatorja v kopalnici je lahko smrtno nevarna, čeprav so peči, izdelane po letu 1990, praviloma opremljene s senzorjem izhajajočih dimnih plinov v prostor, žal pa so znani tudi primeri, ko so jih nekateri domači mojstri zaradi pogostega izklapljanja peči enostavno odklopili.

Ker so v novejših zgradbah večinoma vgrajene naprednejše peči na prisilni vlek, se nevarnost prenizkega tlaka pojavlja predvsem v starejših, nedavno obnovljenih zgradbah. Z dobrim namenom prihranka pri stroških ogrevanja se veliko ljudi odloči za menjavo oken starejšega letnika. Lesena okna ne tesnijo popolnoma in v primeru prenizkega notranjega tlaka omogočajo dostop svežega zraka. Ironično je, da stara okna, skozi katera nam neprijetno piha hladen zrak, v stanovanjih s pečmi na naravni vlek vzdržujejo primerno okolje za delovanje takšnih peči. Poglejmo si, kaj se zgodi ob menjavi oken. Stanovanje postane skoraj hermetično zaprto, zaradi tega pride do slabega vleka dimnika, na koncu pa se lahko vlek dimnika popolnoma ustavi. Izgoreli dimni plini zaradi slabega vleka dimnika ne gredo v dimnik. Posledično začnejo dimni plini izhajati v prostor, v katerem se nahaja plinska peč, in do nesreče ni več daleč. Tipičen grelnik, ki se je tako uporabljal pred dvajsetimi leti, je dimniški grelnik, dimnik pa je bil enoten za več stanovanj. Danes je takih naprav v Sloveniji še vedno veliko – v Ljubljani, Kranju, Izoli, Domžalah in še bi lahko naštevali.

Zakaj zamenjava

Uporabnikom peči ponavadi ni razumljivo, zakaj se spuščati v menjavo peči, če pa ta relativno dobro deluje. Prvi razlog so večji izkoristki, bolj udobno rokovanje in predvsem varnost, poleg tega imajo starejše naprave tudi večje izpuste, tako da boste lahko imeli tudi težave ob dimnikarskem pregledu. Ampak to je še najmanj, saj v primeru, da ste zamenjali okna in imate še vedno peč na atmosferski vlek, to lahko pomeni tudi smrtno nevarno past. Vas pogosto v stanovanju boli glava? Morda je vzrok visoka raven ogljikovega oksida!

Bistveno pri naravnem vleku v dimnik je namreč zagotavljanje dostopa svežega zraka. Naprava zato vleče iz bivalnih prostorov prah, vlakna in kemijske delce, ki se potem nabirajo na toplotnem izmenjevalniku (1000 ºC v kurišču), se naparijo na obloge kotla, nato pa pride do poslabšanega prehoda in umazanega grelnika – plini se dlje časa zadržujejo, pojavi se slabše izgorevanje in nastajanje ogljikovega oksida, vlek dimnika pa je oslabljen in dimni dimi gredo v prostor. Znan je celo primer, ko je moral serviser plinske peči v kurilni sezoni tako peč čistiti vsake tri mesece, pa so se še pojavljale težave. Na srečo v omenjenem stanovanju ni prišlo do tragedije, so pa zaradi težav (tudi slabega dimnika) zamenjali atmosfersko peč s sodobno na prisilni vlek.

Ampak kaj lahko sploh storimo v primeru, da imamo takšno peč? Na prvem mestu je treba zagotoviti dostop svežega zraka, kajti nova okna popolnoma tesnijo, stanovanja so zrakotesna in prav dimnik je največkrat edina povezava med stanovanjem in zunanjostjo. Ob uporabi nape ali ventilatorja v kopalnici se lahko zgodi, da v dimniku pride do negativnega vleka – obrnjeno delovanje. Ob sanaciji oken je nujno najmanj namestiti posebne rešetke za zračenje v oknu, ki mora biti praktično vedno odprta in ne sme biti odvisna od volje uporabnika. Občasno odpiranje oken ni dovolj, kajti to je preveč odvisno od uporabnika, ki oken v mrazu seveda ne bo odpiral, kar spet vodi h katastrofi.

Ogljikov oksid

Slabo izgorevanje nastane že zaradi slabega zraka v prostoru, slabega dovoda zraka in slabega dimnika. Glede na to, da govorimo ves čas o ogljikovem oksidu, še nekaj besed o tem plinu. Je brez barve, vonja, okusa in podobne teže kot zrak. Zadržuje se nekje v višini obraza. Manjša prisotnost se kaže kot omotica ali zgolj nenavaden občutek, ki ga nekateri serviserji, kot na primer naš sogovornik, zaradi dolgoletnih izkušenj začutijo že ob vstopu v prostor. Lastnost ogljikovega oksida je, da se veže na krvna telesca 250-krat hitreje kot kisik, zato že manjše koncentracije hitro povzročijo veliko prisotnost CO v krvi. Pomoč zastrupljencu mora biti takojšnja.

Strokovno svetovanje: Gregor Tošnjak, Servis plinskih aparatov Tošnjak d.o.o., Galičeva ulica 28, 1000 Ljubljana (www.tosnjak.com)