V zadnjem času se vsakodnevno srečujemo z besedo »wellness«. Pa veste kaj pomeni? Beseda wellness je nova tudi v angleškem jeziku, izvira pa iz besed »well being«, ki pomeni počutiti se dobro, in fitnes, ki pomeni telesno pripravljenost. Wellness bi lahko prevedli kot dobro počutje telesa in duha ter zdrav način življenja.

Wellness je celovit način zdravega življenja, ki vključuje različne tehnike sproščanja, aktivnosti za dušo, zdravo prehrano in telovadbo oziroma zdrav način življenja, ki nam daje zadovoljstvo. Pomembni so tako odnosi z nam bližnjimi, okolico, delom in seveda naša skrb za telo in duha.

Pozitiven odnos je pol poti do uspeha

Se prehranjujemo zdravo? Redno vadimo? Poletje in čas dopustov sta edinstveni priložnosti, da se odločimo za pravo smer. Plavanje in zmerno nastavljanje soncu ter pravilna prehrana so prvi koraki k vašemu novemu »pogledu« na svet.

Pravzaprav gre za uvajanje navad, kot je na primer pitje svežega pomarančnega soka zjutraj na prazen želodec, pozitivno razmišljanje in volja do telesne aktivnosti. Negativne in destruktivne misli povsem izločite iz glave. Pozitiven odnos je pol poti do uspeha. Čas je dragocen, zato se naučite kvalitetno razporediti svoje naloge.

Odločnost, doslednost, racionalnost in sprejemanje lastnih odločitev bo vaše življenje spremenilo v harmonično ugodje. Težave se bodo začele reševati same od sebe, brez dodatnih naporov, stresa in glavobolov. Na obraz se vam bo narisal nasmeh, življenje pa bo videti lažje.

Po drugi strani vam lahko zadeve olajšajo tudi obiski zdraviliških centrov. Nekaj ur, preživetih v wellnessu, bo dobro vplivalo na vaš organizem.

Finska savna

Lesena savna izvira iz Finske, kjer jo uporabljajo že 2000 let, zaradi blagodejnega učinka pa se je njena uporaba razširila po vsem svetu. Finsko savno zaradi vročega in suhega zraka pogosto imenujejo tudi suha savna. Izmenično večkratno izpostavljanje vročini in hladu je dober trening za krvožilni sistem. Savna je s svojimi učinki preverjena preventiva pred prehladi in obolenji dihal, seveda pa jo moramo uporabljati enkrat do dvakrat na teden.

Obisk savne pospešuje znojenje in je najboljši način za čiščenje por, ker pospešuje obnovo kože. Poleg tega pospešuje tudi limfni obtok in je dobra v boju proti celulitu ter revmatskim obolenjem. Glede na temperaturo kabine in dodatno opremo delimo savne na tradicionalno: temperatura 85 do 110 stopinj Celzija in vlaga okrog 15 odstotkov; biosavno: temperatura 60 do 65 stopinj Celzija in vlaga okrog 30 do 40 odstotkov z dodatki arom in zelišč; lahko savno: z dodatkom svetlobnih učinkov in tako imenovano kromoterapijo.

Parne kopeli

Parne kopeli so bile v času Rimljanov središčni del term. Glede na opremo poznamo več vrst parnih kopeli. Naj naštejemo najpogostejše:

Caldarium je najbolj znana in najpomembnejša parna kopel, ki ima zaradi velike količine pare in temperature v višini 42 do 45 stopinj Celzija izjemno blagodejen učinek na telo, še posebno pa na dihalni sistem. Izdelan je iz posebne mase, ki je obložena s keramičnimi ploščicami, na sredini pa po navadi stoji vodnjak.

Laconium ali lahka rimska kopel je suha keramična kabina z vgrajenimi grelci v klopeh in stenah. Rezultat tega je počasno in prijetno segrevanje telesa, ki povečuje intenzivnost očiščevanja in razstrupljanja. Temperatura stene je približno 70 stopinj Celzija, klopi pa so segrete na približno 38 stopinj.

Aromarium je podoben caldariumu, le da so dodane še arome. Temperatura je med 40 in 42 stopinj Celzija, mešanica pare in vonjev pa daje poseben terapevtski učinek na dihalni sistem. Z vdihavanjem sivke, evkaliptusa in kamilice je ves organizem deležen mentalne relaksacije.

Tepidarium je še ena priljubljena rimska kopel. Gre za velik prostor, opremljen z ogretimi klopmi. Temperatura zraka je enaka temperaturi človeškega telesa, zato lahko v tem prijetno sproščujočem prostoru ostanemo več ur in se sproščamo ob prijetni razsvetljavi in glasbi.