Med nešteto možnostmi brez težav najdemo takšno preprogo, ki bo dopolnjevala prostor. Lahko jo prenašamo iz sobe v sobo in ustvarjamo povsem nove dekorativne rešitve. Če želite, da so tla pokrita v celoti, izberite itison, kar je cenovno dražja možnost, tovrstna talna obloga pa zahteva tudi več dela in je manj higienska, še posebno, če imate doma hišnega ljubljenčka ali pa je kdo izmed družinskih članov alergičen na pršice.

Preproge so dobri zvočni izolatorji, so tople in enostavne za vzdrževanje ter relativno poceni. Pred nakupom razmislite, kam jo boste namestili, saj boste le tako našli pravšnjo za vašo jedilnico, pisarno ali dnevno sobo. Glede na velikost prostora je lahko preproga v središču pozornosti, kot na primer pod jedilno mizo, ali pa je nameščena v prostorih, namenjenih hoji, kot so na primer hodniki ali družinske sobe. Izmerite površino, ki jo želite pokriti in se podajte na »lov«.

Izberite takšno, ki bo dopolnjevala prostor. Če je soba že opremljena, naj preproga poudari barve in vzorce na pohištvu. Orientalske imajo še posebej močne vzorce in so opazne. Odlično dopolnjujejo naravne barvne tone pohištva in sedežnih garnitur. Barvito in vzorčasto pohištvo dopolnite z enobarvnimi preprogami ali takšnimi z domiselnimi teksturami.

Ohranjajte jih čiste s pravilnim vzdrževanjem. Vsake tri leta naj vam preprogo očistijo v kemični čistilnici, redno jih sesajte, pod njih pa je dobro namestiti podložke, saj tako zmanjšate nevarnost zdrsa.