Cimet

Cimet je vsestranska začimba. Učinkuje proti bolečinam, pomirja in ščiti pred vnetji. Nedavno opravljena študija ameriškega ministrstva za kmetijstvo je pokazala, da cimet znižuje raven sladkorja v krvi, zato je priporočljiv dodatek pri zdravljenju diabetesa tipa številka 2.

Ingver

Ingver je učinkovit pri vnetjih in pomaga telesu v borbi s prehladom, njegov učinek je tudi malce podoben aspirinu, saj zavira bolečino. Na Kitajskem je ingverjev čaj tradicionalna preventiva pred prehladom.

Ingver pomaga odpraviti tudi potovalno bolezen, učinkovit je pri prehladih in virusih, pozdravi »mačka«. Blaži želodčne težave, spodbuja cirkulacijo, lajša bolečine in artritis ter varuje pred rakom na debelem črevesju.

Zvezdni janež

Zvezdni janež vsebuje stimulativne in diuretične lastnosti, v njegovi domovini, na Kitajskem, pa ga že od nekdaj uporabljajo za zdravljenje. Ureja delovanje želodca, preprečuje napenjanje in kolike. Rahlo poživlja in odvaja vodo. Pomaga pri izkašljevanju in pri prehladnih obolenjih.

Plodove ponekod žvečijo po obilnem obroku za boljšo prebavo. Manj znano pa je, da igra zvezdasti janež pomembno vlogo pri boju z novimi vrstami gripe. Šikimska kislina v janežu je osnova za izdelavo razvpitega protivirusnega zdravila Tamiflu.

Čili

Čili vsebuje kapsaicin in beta karoten ter je učinkovito naravno sredstvo proti bolečinam v telesu, saj sprošča endorfine. Krepi imunski sistem, povečuje bolečinski prag in se uporablja pri nadzorovanju bolečin, ki jih povzroča artritis. Čili naj bi bil učinkovit tudi v boju s holesterolom, čistil naj bi nos in lajšal prehlade in glavobole.

Kurkuma

Kurkuma je vir antioksidantov in železa, učinkuje protivnetno in pripomore k izboljšanju imunskega sistema. Začimba naj bi pomagala tudi preprečevati raka in bolečine pri artritisu. Poznavalci pravijo, da kurkuma znižuje holesterol, uravnava krvni sladkor in izboljšuje delovanje jeter.

Koriander

Koriander vsebuje več antioksidantov, med njimi je kvercetin, za katerega je znano, da pomaga v boju proti prostim radikalom, ki igrajo vlogo pri razvoju raka in srčnih bolezni. Koriander ščiti pred bakterijskimi okužbami, lajša napenjanje in drisko, pomaga nadzorovati krvni sladkor in znižuje raven holesterola v krvi.

Žafran

Žafran pomaga krvnim celicam dovajati kisik in tako zmanjšuje tveganje za kopičenje oblog na stenah arterij. Vsebuje tudi vitamin B. Dober je predvsem pri izboljševanju depresivnih stanj, nespečnosti in simptomov astme. Zadnje študije so pokazale, da žafran izboljšuje spomin in brani telo pred rakavimi celicami ter je učinkovit antioksidant.