Zdrav način prehranjevanja je tudi pameten. Če se kazalec na tehtnici iz dneva v dan pomika vse bolj navzgor, potem so vaše porcije prevelike. Hrane ni treba tehtati, upoštevajte pa merilne enote, ki si jih z lahkoto zapomnite. Tako je na primer 75 gramov riža ena pest, 25 gramov čokolade pa so štirje koščki.

Pazite na dnevni vnos kalorij in jejte v rednih intervalih, ki naj se izmenjujejo na tri ure. Glavni obrok ali le prigrizek; redno prehranjevanje večkrat na dan bo odgnalo lakoto, zato je manj možnosti, da bi se najedli preveč. Poskusite ob 8. uri pojesti zajtrk, ob 11. uri prigrizek, ob 14. uri si privoščite kosilo, čez tri ure naj bo na vrsti znova prigrizek, ob 20. uri pa zaključite z večerjo.

Obroki s pravilnimi razmerji sestavin

Prepričajte se, da obroki vsebujejo pravilno razmerje sestavin. Priporočljivo je imeti na krožniku tri četrtine zelenjave, žit, stročnic in sadja ter eno četrtino mesa. Prigrizki med obroki naj bodo zdravi, vsebujejo naj oreščke ter suho in sveže sadje. Pomembno je tudi, da se po nakupih ne odpravite s praznim želodcem. Takrat bi namreč lahko nakupili povsem drugačno hrano, kot kadar ste siti.

Omejite količine alkohola, saj en gram vsebuje kar sedem kalorij. To je druga najbolj kalorična snov za maščobami. Pospešuje apetit in zmanjšuje moč volje, zato je smiselno, da omejite pitje alkoholnih pijač. Izdelajte si načrt za postopno zmanjšanje.

Prevelika strogost ni nikdar dobra. Privoščite si košček ali dva čokolade in si polepšajte dan. Lahko jo tudi zamrznete in videli boste, da tako pojeste manj te sladke pregrehe. Vsak dan se razveselite tudi s kakšno novo jedjo. Hrano jejte počasi in jo dobro prežvečite, ti dve navadi je doslej osvojila že večina vitkih ljudi.

Vitkost boste hitreje dosegli tudi s telesno aktivnostjo. Vsak dan se vsaj deset minut gibajte, vzemite si čas za sprehod, vrtnarite in podobno. Če se boste ob tem odločili še za dieto, ji sledite vsaj teden dni in uspeh je zagotovljen.