Lep videz vrta, dvorišča in cvetličnih gredic bomo ohranili z zalivanjem, toda vse rastline ne potrebujejo enako količino vode. Glavno pravilo se glasi: bolje zalivati redkeje in dobro, kot prevečkrat in premalo. Trata, vrtnice, nekatere čebulnice in balkonske rastline imajo rade, da voda prodre globoko in doseže korenine, drugače cvetovi niso bujni in hitro odcvetijo. Kadar zalivate, bodite radodarni in poskrbite, da bo zemeljska prst vlažna vsaj deset centimetrov globoko, kajti le takšna oskrba z vodo bo rastlinam všeč.

Kdaj zalivati?

Večina priročnikov z nasveti o rastlinah priporoča zalivanje zvečer, mi pa vam svetujemo, da zalivate zgodaj zjutraj! Voda bo do visokih temperatur že pronicala v tla in rastline se bodo lahko napile. Pomanjkljivost večernega zalivanja je, da površina dalj časa ostane mokra, kar privabi polže in plesen.

Pravilno zalivanje balkonskih rastlin

Balkonsko cvetje je treba zalivati večkrat kot vrtno, saj je v loncih manj zemlje in rastline je težje nahraniti. Če nimajo dovolj vode, hitro ovenijo, zato večkrat na dan s prstom preverite, ali je zemlja dovolj vlažna.

Rastline z mesnatimi, močnimi in težkimi listi boste na balkonu težje vzdrževali, saj vodo shranjujejo v liste, zato jo potrebujejo veliko. Geranije, oleander in rožmarin niso primerni za balkon, izberite rajši takšne s pisanimi cvetovi. Bolje je, da jih več posadite v eno veliko korito, kot da so v posameznih lončkih. Tako boste porabili manj vode.

Pred sajenjem v glinene posode te čez noč potopite v vrč z vodo. Tako boste zaprli pore na loncu in ga navlažili z vodo, ki bo kasneje izpuhtela v zemljo.

Pravilno zalivanje vrtnih rastlin

Trate in njim podobne rastline so poleti močno žejne, zato jih vsaj enkrat na teden ali deset dni dobro napojite z vodo. Ta naj prodre 15 centimetrov globoko v zemljo, nasvet pa upoštevajte le, če imate na zalogi dovolj vode.

Rože in grmičevje zalijte neposredno okrog stebla, če je mogoče, to ponovite v dveh intervalih. Priporočljivo je zemljo okrog vrtnih rastlin pokriti z lubjem ali drugimi zastirkami. Vlaga se bo zato dlje ohranila okrog rastlin.

Varčevanje z vodo

Postavite si preprosto konstrukcijo za zbiranje deževnice. Večjo posodo lahko namestite ob žleb vrtne ute, ki bo ob deževnih dnevih napolnil vašo zalogo vode. Takšen način zalivanja je naravnejši in rastlinam ljubši, prihranili pa boste tudi veliko vode in denarja.