Poleg dobre izolacije imata v energijsko varčni hiši pomembno vlogo tudi ogrevalni in vodovodni sistem, saj lahko prav tukaj prihranimo ogromno energije in tudi denarja. Kljub temu, da so sodobne peči, ki hiše ogrevajo s pomočjo zemeljskega ali naftnega plina, izjemno učinkovite, ni jasno, kakšni bosta cena in dostopnost teh goriv. Zato je dobro, da že danes razmislimo o alternativah.

Alternativni sistemi ogrevanja

Na južno steno hišo namestimo velika okna, ki bodo v notranjost prinesla veliko svetlobe. S tem bomo delno zmanjšali potrebe po ogrevanju z energijo. Toplotne črpalke, kurjenje biomase in solarni sistemi pa bodo našo hišo spremenili v varčno in okolju prijazno arhitekturo.

Toplotna črpalka je naprava za ogrevanje, ki sprejema toploto okolja, jo poveča z električno energijo in z visoko učinkovitostjo ogreje prostor. Gre za energetsko učinkovit, okolju prijazen ter zdravju neškodljiv način ogrevanja in hlajenja. Ogrevanje s pomočjo biomase črpa energijo iz lesnih odpadkov in stisnjene žagovine, sončni zbiralniki, običajno jih namestimo na streho, pa za ogrevanje prostorov in vode izkoriščajo energijo sonca. Prav vse izmed naštetih sodobnih načinov pa lahko kombiniramo s konvencionalnimi načini ogrevanja.