Kar zadeva podlago, se zdi še vedno najprijaznejša travnata. Zelenico lahko z uporabo travne ruše ustvarimo tako rekoč čez noč. Pri najmlajših nadobudnežih tako zmanjšamo možnost poškodbe pri padcu. Izbirajmo med ne najbolj nežnimi sortami, odpornimi proti hoji in igri. Trato redno kosimo in zalivajmo, saj bo tako odpornejša. Ker otroci obožujejo tudi kamenčke in pesek, uredimo poseben kotiček le za tovrstno igro, kjer jim dovolimo, da packajo po mili volji. Če dodamo še element vode, bo toliko bolj razburljivo. Izogibajmo se bazenom, četudi nizkim, saj so zelo nevarni za najmlajše, ki še ne znajo plavati.

Odlična izbira, ob kateri otroci vriskajo od navdušenja in ki vrtu doda vzdušje čarobnosti, je majhen vodnjak z vodometom (nikakor ne prevelik, saj obstaja enaka nevarnost kot pri bazenih), še najbolje je, da ima podzemni vodni zbiralnik. Rastje na vrtu naj bo robustno, odporno proti stiku z žogo. Seveda ne sme biti strupeno. Otroci namreč zelo radi vnašajo v usta vse, kar najdejo, saj na ta način raziskujejo neznano. Da bi vendarle vsaj malo zmanjšali tveganje, z ograjo ločimo predel vrta, ki je namenjen otrokom, od tistega, kjer so posajene potencialno nevarne rastline.

Pravljično igrišče s hiško

V prodajalnah za dom in prosti čas je na voljo ogromno igral od gugalnic in toboganov do plezal. Plastični izdelki so ponavadi cenovno bolj dostopni, še posebno v času poletnih in jesenskih razprodaj. Na mini sedežni vrtni garnituri (seveda ne sme manjkati senčnik kot nujna zaščita pred soncem) lahko otrok ustvarja svoje prve risbice na svežem zraku. Če smo pripravljeni vložiti nekaj več denarja in truda, izbirajmo med igrali, denimo plezalnimi ogrodji, iz naravnih materialov, kot so les in vrvi. Otroci se še posebno razveselijo vrtnih hišk – na tleh ali na drevesu. Tudi viseče mreže so priljubljene.

V poletnih vročih dneh lahko pomagamo otrokom sestaviti unikaten šotor iz platnenih rjuh in vrtnih stolov ali lestve. V hiško jim potem pomagajmo vnesti podlago za sedenje in igračke. Trato lahko opremimo s predmeti, ki vzpodbujajo otroško domišljijo, kot so vetrnice, okraski z zvončki, ki naj bi odganjali zle duhove, metuljčki in pravljični junaki – prikupne pikapolonice, ribice in žabice. Po končani igri ne pozabimo pokriti peskovnikov in tako preprečiti mačjim obiskovalcem, da se vanje ponečedijo. Ne smemo pozabiti, da je stik z mačjimi iztrebki lahko zelo nevaren ne le za najmlajše, temveč tudi za nosečnice oziroma še nerojenega otroka.

Skupaj opazujmo spreminjanje narave

Spomladi otroku pokažimo, kako se narava prebuja, vonjajmo prve pisane cvetlice, opazujmo prebujajoča se sadna drevesa in drugo rastje. Skupaj naredimo herbarij in ga opremimo z napisi. Otroku lahko v vrtu namenimo poseben kotiček in mu pomagamo urediti mini zelenjavni ali zeliščni vrt. Poleti skupaj z najmlajšimi člani družine opazujmo žuželke, tako da jih previdno ujamemo v steklene kozarce in jih poskusimo narisati. Potem živalice seveda nepoškodovane izpustimo. Izdelujmo venčke iz marjetic in drugih travnatih cvetlic.

Jeseni občudujmo zrele sadeže in divje obarvane liste. Slednje lahko pomočimo v rdečo, oranžno in rumeno barvo in jih za spomin odtisnemo na bel papir. Pozimi postavimo ptičje hišice in spodbujajmo otroka, da jih redno polni s hrano za kljunate pernate prijatelje. Ko pade sneg, postavimo nasmejanega snežaka, ki ga bomo videli skozi okno iz toplega stanovanja. Urejanju vrta za najmlajše se je vredno posvetiti, saj nas nagrajuje z neštetimi nepozabnimi, smeha in veselja polnimi doživetji skozi vse letne čase.