Dvojno varovanje

Motorna žaga, ki smo jo dobili v preizkus, nosi oznako MS 361 BQ, pri čemer kratica BQ označuje QuickStop Super zavoro verige. Sistem, ki je jasno viden že zaradi modificiranega uplinjača, zagotavlja takojšnjo ustavitev verige tako pri nizkih kot visokih obratih. Takšna žaga ima zato trojni varnostni sistem za ustavljanje: mehansko zavoro na prednjem ročaju (ščitniku), notranjo inercijsko (obe predvsem za zmanjšanje poškodb ob morebitnem povratnem udarcu) in kot tretjo dodatno zavoro, ki ustavi verigo, ko spustimo zadnjo ročico. V praksi se ta dodatek izkaže za zelo dobrodošlega; omogoča nam varnejše gibanje z žago v prostem teku, v primeru nezgode pa učinkovito ščiti pred hudimi poškodbami. Poleg osnovnega modela ter tipa BQ Stihl ponuja še žagi 361 VW z ogrevanim ročajem in uplinjačem in 361 V z ogrevanjem ročaja. Več kot dvajset slednjih so leta 2008 nabavili v Gozdnem gospodarstvu Postojna in z njimi zamenjali nekatere konkurenčne motorne žage. Prve izkušnje njihovih gozdnih delavcev z novimi žagami se nanašajo na njihovo vzdržljivost, saj imajo občutek, da potrebujejo manj vzdrževanja in popravil.


Izdelana za leta uporabe

Na domačem dvorišču se MS 361 izkaže za uporabno predvsem zaradi svoje teže. V petih kilogramih in pol se skriva obilica moči, ki pride še posebno do izraza ob dobro vzdrževani verigi ter primerni dolžini meča. Kot najboljša izbira se izkaže meč z dolžino 40 cm, kot ga priporoča tudi proizvajalec. Dolžina meča je pomembna, saj daljši meč ne pomeni nujno večje uporabnosti in zmogljivosti žage. Ko držimo žago za ročaj, bi ta morala biti uravnovešena. Prekratek meč bo težišče prevesil proti uplinjaču, predolg meč pa v nasprotno smer. Takšna neuravnovešenost se kaže pri uporabi in izkušeni uporabniki takoj zaznajo neravnovesje, zato je priporočljivo, da spoštujemo prodajalčeve nasvete glede dolžine meča. Ustrezen meč zagotavlja udobnejše delo tudi v manj zahtevnih pogojih. Za domače delo se MS 361 izkaže kot zelo primerna, saj zaradi moči omogoča najrazličnejšo uporabo. Brez težav se spopade z drobnim in debelim lesom, sprejemljiva teža in šibke vibracije pa prispevajo k temu, da je tudi obsežnejše delo manj utrujajoče.

Izkušnje dolgoletnih uporabnikov so pokazale, da so Stihlove motorne žage zanesljive. Ob rednem čiščenju filtra, brušenju verige ter menjavi amortizerjev je zelo verjetno, da bodo to edini posegi, ki jih bo motorna žaga deležna v več letih redne uporabe. Standarden dostop do filtra omogoča čiščenje brez uporabe orodja. Preizkusili smo tudi starejšo žago MS 361, ki je bila opremljena s sistemom za hitro napenjanje verige. Takšna rešitev se izkaže za dobrodošlo na terenu, vendar pa se je nekateri profesionalni uporabniki izogibajo zaradi domnevne manjše stabilnosti meča. Redni uporabnik takšne žage takih težav ni imel, je pa opozoril na menjavo meča, saj ta sistem zahteva več natančnosti.


Dodatna oprema, ki jo ima na izbiro kupec, širi uporabnost žage. Ta se začne pri domači pripravi drv za novo kurilno sezono in konča v najbolj nedostopnem gozdu v družbi profesionalnih gozdnih delavcev. Zaradi moči in vzdržljivosti bo odlično služila vsakemu profesionalcu, njene dobre lastnosti pa bo znal ceniti tudi domači uporabnik na posestvu ali kmetiji. Nikakor pa se ne moremo izogniti dejstvu, ki so ga poudarjali vsi uporabniki te žage, ki smo jih povprašali za mnenje – „štilarca“ je narejena, da traja!