Odgovor 1: Oseba, ki uporablja stanovanje, pa z lastnikom ni sklenila najemne pogodbe oziroma ni podaljšala najemne pogodbe, sklenjene za določen čas, tako stanovanje zaseda (uporablja) nezakonito. Prijatelj pokojne mame torej vaše stanovanje zaseda protipravno. Če želite, da se gospod čim prej izseli, najprej poskusite z njim doseči miroljuben, zunajsodni dogovor. Če poskus ne bo uspešen, pa lahko kadarkoli pred pristojnim sodiščem vložite tožbo za izpraznitev stanovanja. Dodal bi še, da se spori v zvezi z izselitvijo rešujejo prednostno.

Vprašanje 2: Sem najemnica garsonjere v Mariboru. Za najemnino omenjene garsonjere (okoli 25 m²) plačujem 350 evrov najemnine, kar se mi zdi preveč. Zanima me, ali gre v mojem primeru morda za oderuško najemnino?

Odgovor 2: Zakon definira oderuško najemnino kot tisto najemnino, ki za več kot 50 odstotkov presega povprečno tržno najemnino v občini za enako ali podobno kategorijo stanovanj, pri čemer je treba upoštevati tudi lokacijo in opremo stanovanja. Ne vem natančno, kakšna je cena m² v najem vzetega stanovanja v Mariboru, vendar pa bi bila taka višina najemnine za majhno garsonjero visoka že za ljubljanske razmere.

Mag. Boštjan J. Turk