Kdor je enkrat videl polja lavande in vdihnil njihov opojni vonj v času cvetenja in zorenja, jih ne pozabi več. Za tako doživetje vam ni treba potovati v Francijo, bliže nam je Istra. V majhnem zaselku Pariži, nedaleč od Pazina, tako rekoč v samem geografskem središču Istre, kjer stalno živi le pet družin, namreč zadnja leta pridno gojijo in širijo polja lavande. Kot je povedal Rino Paris (večina prebivalcev – okoli 20 jih je še stalnih – še vedno nosi ta prastari priimek, po katerem je zaselek tudi dobil ime), so ga pred osmimi leti prepričali, da je s pomočjo sredstev iz evropskih skladov zasadil prvih 3000 sadik. Nekateri so mu prigovarjali, da je nor. Danes mu za to odločitev ni žal, saj ima posajenih že več kot 10.000 rastlin. In njegovemu zgledu so v zadnjih letih sledili še drugi.

No, vemo, da Evropska unija ni tako radodarna, da bi financirala zgolj prelep pogled na polja lavande. Kmetijstvo v osrednji Istri je z leti vse bolj okrnjeno, zaradi česar je manj obdelanih polj, ki jih zarašča dračje in robidovje. Z lavando polja ostajajo urejena in po štirih ali petih letih ekološke vzgoje grmi lavande že sami preprečujejo, da bi jih drugi »vsiljivci« prerasli.

Seveda lastniki zgolj s polji lavande ne bi preživeli, to jim pomeni le dodatni zaslužek (in pred tem tudi skrb in delo). Gospodarski pomen ima predvsem lavandino olje, toda uporabnost lavande (od farmacevtike do prehrane) lahko nepoznavalca zelo preseneti, saj po nekaterih virih pomaga pri opeklinah in pikih insektov, zdravi in obnavlja celice. Zdravi nespečnost, učinkuje pri izpadanju las. Uporabljamo jo lahko pri nečisti koži, mladostniških mozoljih, mastni koži, manjših ranicah in odrgninah. Učinkovito deluje pri močnem izcedku iz nožnice. Pomirja krče, deluje antiseptično, spodbuja menstruacijo, čisti seč, krepi srce, uravnava krvni tlak, krepi imunski sistem in spodbuja nastajanje belih krvnih telesc. Uravnava prebavo, pomaga pri vročini, migreni, neenakomernem bitju srca, epilepsiji, histeriji, živčnih boleznih, živčni in psihični preobremenjenosti ter razdražljivosti. Pomaga pri pljučnih boleznih, astmi, suhem kašlju, bronhitisu, bolečinah v ušesu in vnetju očes ... In v kulinariki, kot dodatek jedem. Ja, tudi to je vredno poskusiti.

Da bi sivko približali širšemu krogu ljudi, so zato v Parižih na pobudo Ivanke Miljak (po izkušnji, ki jo je spoznala v Avstraliji!) letos organizirali prvi festival lavande, kar naj bi postala tradicionalna zanimivost v turistični ponudbi Istre. V sklopu različnih prireditev so predstavljali in razlagali vse značilnosti sivke, omogočili vodeni ogled polj, nabiranje cvetov in družabnost. Ker se letošnja sezona žal že izteka (zadnja žetev ene izmed štirih vrst sivke, ki jih gojijo na tamkajšnjih poljih, poteka ravno te dni), si velja zabeležiti v koledarju za prihodnje leto meseca junij in julij, takrat so namreč posamezne vrste lavande v polnem cvetenju in je zato ta čas za obisk najprimernejši. Res vredno pozornosti!