A tudi če že imate najbolj učinkovit hladilni aparat, še vedno lahko prihranite pri energiji. Ponujamo vam deset nasvetov, ki vam bodo pomagali prihraniti energijo pri uporabi hladilnikov.

1.  Izogibajte se nepotrebnemu in prepogostemu odpiranju vrat hladilnika, saj ob tem v notranjost prodre topel zrak, ki ga mora aparat ohladiti. Topel zrak, ki vstopi v hladilnik, poveča tudi vsebnost vlage, posledica pa je nabiranje ledu, večji račun za elektriko in dolgoročno krajša življenjska doba aparata.

2. Termostat nastavite tako, da bo v hladilniku temperatura okoli + 4 do + 5 stopinj, v zamrzovalniku pa -18 stopinj. To so optimalne vrednosti, ki zagotavljajo najugodnejšo porabo in s tem stroške za električno energijo, obenem pa so najprimernejše za shranjevanje živil. Temperature ne nastavite prenizko, saj vsaka stopinja manj povprečno pomeni povečano porabo energije za 6 do 8 odstotkov.

3. Hladilnik in zamrzovalnik naj bosta polna. Čim več hladnih živil je v notranjosti, tem lažje hladilnik ohrani temperaturo tudi po odpiranju vrat, ko hladen zrak uide iz notranjosti.

4. Redno odtaljujte hladilni aparat. Petmilimetrska plast ledu poveča porabo energije za 30 odstotkov, zato jo redno odstranjujte iz notranjosti zamrzovalnika. Ko kupujete nov hladilni aparat, izberite takega s tehnologijo frost-free; odstranjevanje ledene obloge bo postalo preteklost.

5. Če se število članov v gospodinjstvu poveča, raje kupite večji hladilnik, namesto da dokupite še enega manjšega. En velik hladilnik porabi približno 20 odstotkov manj energije kot dva manjša modela, tudi če je skupna prostornina obeh manjših enaka prostornini večjega.

6. Tudi zunanjost hladilnika naj bo čista, ne samo notranjost. Če imate prostostoječ hladilnik, redno čistite tudi rešetko kondenzatorja, hladilnik pa za nekaj centimetrov odmaknite od zida, da bo lahko zrak krožil. Pomanjkljivo zračenje lahko poveča porabo energije za 10 odstotkov.

7. V hladilnik ali zamrzovalnik ne shranjujte toplih živil, saj se zaradi teh zviša temperatura v notranjosti. To povzroči večjo porabo energije, lahko pa se segrejejo tudi druga v hladilnem aparatu shranjena živila. Zamrznjena živila pa odtalite tako, da jih čez noč postavite v hladilnik, saj tako dodatno »brezplačno« hladite.

8. Novi aparati so običajno opremljeni z alarmom, ki vas opozori, če ostanejo vrata odprta. S tem se izognete potrati električne energije pa tudi morebitni škodi zaradi pokvarjenih živil.

9. Hladilnik ali zamrzovalnik ne postavite ob vire toplote, na primer radiatorje ali pečico. Pazite tudi, da niso izpostavljeni neposredni sončni svetlobi. Nepotrebna toplota zniža učinkovitost kompresorja in kondenzatorja.

10. Preverite, če se tesnilo na vratih še dobro prilega ohišju. To je mehek plastični trak, ki zatesni vrata na ohišje hladilnega aparata. Vrata se morajo na vseh delih trdno prilegati tesnilu, sicer hladen zrak uhaja iz hladilnika. Pri preverjanju prileganja tesnila si lahko pomagate s kosom papirja, ki ga zaprete med tesnilo in vrata – če naletite na upor, ko želite izvleči papir, je tesnilo dobro, če pa papir zlahka izvlečete ali celo sam pade na tla, ko ga izpustite, je morda izrabljeno in ga je treba zamenjati. Obrnite se na pooblaščen servis, da vam ga popravijo ali zamenjajo.