Okrasne rastline nam dobro počutje poplačajo s cvetjem, v hladni polovici leta pa brez človekove pomoči zanesljivo odmrejo. Zato je občutljivim vrtnim prebivalkam treba najti primerno prezimovališče.

Gomolje begonij in dalij spravite v klet

begonije.jpg

Gomoljne begonije porežete, gomolje očistite in spravite v klet (lahko v žaganje), enako naredite z dalijami. Februarja ali marca jih presadite in prestavite na svetlejše in bolj toplo mesto - najprej v garaži ali rastlinjaku, potem pa jih lahko počasi preselite na prosto. Ob kanah, dalijah in begonijah je treba zaščititi tudi gladiole, vrtnice, rožmarin in sivko ter seveda sadno drevje.

Vrtnic jeseni praviloma ne obrezujemo, skrajšamo lahko zgolj kakšen predolg poganjek, ker bi sicer z obrezovanjem lahko poškodovali rastlino in povzročili, da postane bolj ranljiva. Vrtnice pa je treba pred zimo osipati z vrtno zemljo ali s kompostom, da zaščitimo cepljeno mesto in očesca. Če se obeta mrzla zima, jih prekrijemo še s smrekovimi vejami, spomladi pa smrečje odstranimo in zasipana mesta odgrnemo.

Zaščita z vejami, juto, šoto ali slamo

roses.jpg

Tudi vrtnice vzpenjavke nam bodo zelo hvaležne za zimsko zaščito. Nanje lahko okrog in okrog navežemo smrekove veje ali pa rastlino obdamo z naravno juto. Med vrtnicami so najbolj občutljive visokodebelne sadike, kajti pri teh je mesto cepljenja visoko nad zemljo. Zaščitimo ga tako, da nekaj centimetrov pod cepljenim mestom zavežemo juto ali koprenasto pokrivalko, ki jo nato zapolnimo s suhim listjem ali slamo vse do vrha krošnje, kjer juto zvežemo.

Okoli rododendronov pred zimo nasujemo šoto, iglice in slamo, da jih zaščitimo pred zmrzaljo in izsušitvijo. Hortenzijam do pomladi ne odstranjujmo posušenih cvetov, kajti prav zaradi njih bo rastlina bolje zaščitena pred zimo. Tudi srobote je treba zavarovati pred zimo, zato jih obdajmo s slamo ali smrekovimi vejami.