Vas zanima, ali so vaši prsti zeleni? Zagotovo vaš dom krasijo pelargonije. Če je imela soseda letos lepše, ne skrbite! Morda boste imeli prihodnje leto vi več sreče. Ste vedeli, da poznamo več kot 250 vrst pelargonij, od tega jih je vsaj 200 iz južne in jugozahodne Afrike? Gojenje pelargonij je tudi v zahodni Evropi zelo dobičkonosen posel. Vsako leto namreč prodajo okoli 450 milijonov sadik, veliko jih lahko opazimo tudi na slovenskih balkonih.

Večino balkonskih in tudi okenskih rastlin lahko razmnožujemo vegetativno – s potaknjenci. Za potaknjence vedno izberemo majhne, mlade in kratke potaknjence. So namreč »kondicijsko« precej boljši od starejših. Potaknjence vedno odrežemo z ostrim in čistim nožem, lahko pa jih tudi odtrgamo (svetujemo le najbolj izkušenim) tik pod kolencem, kjer je največ rastnega hormona. Pri potaknjencih se najprej oblikuje kalus, šele kasneje korenina. Zlasti pri razmnoževanju pelargonij v domačih razmerah pozimi in spomladi se nam lahko zgodi, da nam zgnijejo. A nič hudega, spomladi jih boste nadomestili s kupljenimi.

Da bi preprečili gnitje, potaknjencev ne potikamo pregloboko. Prvi teden jih redno rosimo, morebitne odmrle liste sproti trgamo. Drugi teden z rošenjem prenehamo in po potrebi zalivamo s primernim substratom.

Potaknjencem odstranimo cvetove in popke, pri tistih z velikimi listi steblo skrajšamo za tretjino. Skrivnost hitrejšega koreninjenja je v stimulatorju, zato potaknjence pred sajenjem pomočimo kak centimeter globoko v substrat za potaknjence. Dobite ga v vsaki specializirani vrtni trgovini. Potaknjenci so zdaj pripravljeni za koreninjenje. Nekateri za ta namen uporabljajo majhne cvetlične lončke, zabojčke ali multiplošče, primerni so tudi jogurtovi lončki, ki ste jih pridno shranjevali čez leto. Da se vam bodo potaknjenci hitro ukoreninili, jih shranite pri temperaturi 20 do 22 stopinj Celzija.

Pri mladih rastlinah ne smemo dovoliti, da bi jih presenetil mraz. Na svetli okenski polici naj ostanejo vse do marca, ko ni več nevarnosti zmrzali. Takrat ji presadimo v večje lončke in šele konec aprila (izkoristite prvomajske praznike) v večja korita. (vl)