Med specializiranim in univerzalnim

Vsakdo, ki ima doma zasajeno živo mejo, vam lahko potrdi, da imajo ročne škarje pri obsežnejši negi številne pomanjkljivosti. Zaradi krajše dolžine imajo omejen doseg, pri obsežnejših živih mejah pa nam vestna skrb lahko vzame veliko časa. Stihlovi obrezovalniki žive meje so lahko tudi specializirani, na primer za oblikovanje ali zgolj obrezovanje. Ta hibridnost, združevanje splošnosti in specifičnosti, omogoča vsakemu uporabniku, da s svojim rezalnikom doseže najboljše rezultate pri različnih nalogah. Zato smo za predstavitev izbrali različne modele: Stihl HS 45, enega lažjih motornih obrezovalnikov na trgu, modela HS 81 R in HS 81 T ter naprednejši model HS 86 T.

Uporaba na živih mejah

Stihlovi rezalniki žive meje se po namenu precej razlikujejo, vendar pa vsak model zagotavlja določeno vsestranskost uporabe. Vstopni model Stihl HS 45 je zaradi vsestranskosti prava izbira za vsakega domačega vrtnarja. Zaradi majhne teže zagotavlja veliko gibljivost in lahko rokovanje tako pri obrezovanju kot oblikovanju žive meje. Kratko rezilo bi znalo marsikaterega kupca spodbuditi k razmisleku o naprednejših modelih, ki v dolžini rezila naredijo velik skok.

Stihlova rezalnika HS 81 R in 81 T zaradi daljših rezil blestita pri visokih ali širokih živih mejah. V primerjavi z vstopnim modelom, ki ima zgolj 45-centimetrsko rezilo, imata modela HS 81 75-centimetrsko rezilo, kar se izkaže za odliko, čeprav je lahko takšna dolžina pri natančnem oblikovanju tudi ovira. Kljub vsestranskosti se HS 81 R in HS 81 T bistveno razlikujeta. Slednji se najbolje izkaže pri oblikovanju žive meje, saj ima manjšo razdaljo med zobmi. Ti so tudi manjši kot pri bratu z oznako R, število gibov na minuto pa je pri modelu za oblikovanje za 2000 gibov večje. Iz tega sledi, da je rezalnik Stihl HS 81 T najbolj domač v tanjših živih mejah, kjer veje odreže hitro in natančno. Težave bi mu lahko povzročale bolj trpežne rastline in debelejše veje, čemur je namenjen model HS 81 R. Zaradi 3000 gibov na minuto in večjih zob na rezilu omogoča obrezovanje tudi bolj robustnih živih mej. V praksi se pokaže, da glavna razlika med modeloma ni zgolj njun namen (za oblikovanje oziroma obrezovanje), temveč teren, na katerem se najbolje odrežeta. Spoznali smo, da lahko tako z enim kot drugim tipom brez težav obrežemo in oblikujemo večino živih mej, je bil pa HS 81 R zagotovo tisti, ki je najlepše odrezal tudi debelejše veje v živi meji.

Enostranska rezalna garnitura

Da ima HS 86 T najbolj specializiran namen, je jasno že na prvi pogled. Enostranska rezalna garnitura je namenjena kar najbolj natančnim rezom, nenavaden večfunkcijski ročaj pa kaže na izstopajoč značaj naprave. Tudi ta ročaj je tako kot pri modelih HS 81 R in T vrtljiv, kar omogoča različne načine uporabe. Drugačna postavitev ročaja zahteva nekaj privajanja. Izvedba se za najbolj uporabno izkaže pri urejanju velikih ravnih površin, kjer enostransko rezilo in umirjen, počasen rez zagotovita zelo natančen rezultat.

Uporabnost rezalnikov za živo mejo je širša, kot daje slutiti njihovo ime. Njihov osnovni namen je brez dvoma urejanje žive meje, čemur sta prilagojeni tudi oblika ročaja in rezila. Katalogi navajajo, da so namenjeni nežnejšim ali bolj trpežnim živim mejam, mi pa njihovo uporabnost v praksi razširjamo. Spoznali smo, da boste s predstavljenimi rezalniki brez težav opravili večino vrtnarskih opravil, ki zahtevajo skrajševanje in oblikovanje – ne zgolj živih mej, temveč tudi grmovnic, okrasnih trav in drugih okrasnih rastlin.