Posebnost aplikacije GreenConnected, vgrajene v sistem iGorenje, je v sledenju in upoštevanju lastnosti pametnih električnih omrežij. Pametna omrežja, katerih del so tudi pametni števci, ki posamezen dan glede na obremenjenost omrežja razdelijo na poljubno število večurnih intervalov z različnimi cenami kilovatne ure, omogočajo oddaljeno prekinitev dobave električne energije in tudi možnost uvedbe različnih sistemov plačevanja elektrike.

cook_2.jpg

Sistem iGorenje z aplikacijo GreenConnected, nadgrajen s konceptom pametnega upravljanja z energijo PowerManagement, samodejno prepozna, v katerem časovnem intervalu posameznega električnega omrežja ta deluje in po potrebi zamakne cikle delovanja aparatov. Posodobljen sistem tovrstnega upravljanja pranja, pečenja in hlajenja na daljavo omogoča do 25 odstotkov večjo energijsko učinkovitost.

V nabor povezljivega pralnega stroja in pečice so v Gorenju dodali hladilno-zamrzovalni aparat, ki ga odlikuje novost – akumulator, ki se polni v času cenejše električne energije. Hladilnik tako deluje ceneje tudi v času, ko je dobava električne energije dražja, akumulator pa lahko napaja hladilni aparat tudi takrat, ko je dobava električne energije prekinjena.

Sistem iGorenje bodo Gorenjevi strokovnjaki nadgrajevali tudi v prihodnje – napovedujejo vključitev še drugih prednosti aktivnih pametnih omrežij, s katerimi bodo uporabniki lahko še lažje in predvsem bolj ekonomično upravljali z aparati.