Katerim živilom naj se izogibamo? Mednje sodijo vse živalske maščobe, meso, maslo in margarina, konzervansi v hrani, vsa hrana iz bele moke, zamrznjena in pogreta živila ter sladkor. Na drugi strani so živila, ki telesu pomagajo ustvariti ali okrepiti obrambni sistem, ki rakavim celicam onemogoča hranjenje z zdravimi.

Zelenjava pomaga organizmu

Strokovnjaki, ki so z dietami dosegli osupljive rezultate pri pacientih, priporočajo naslednja živila: vse križnice, med katere sodijo brokoli, cvetača, zelje, brstični ohrovt in ohrovt. Zelenjava vsebuje veliko izotiocianatov, ki organizmu pomagajo v boju proti raku. Špinača in solata sta zaradi obilja flavonoidov in fitosterolov nepogrešljivi. Podobne sestavine imata še pesa in rdeče zelje.

Grozdje in rdeče vino sta pomembna zaradi vsebnosti resveratrola, ki spada med najbolj učinkovite antioksidante. Stročnice, kot so fižol, grah in leča, vsebujejo saponine, ki so zaviralci proteaz. Jagodičevje, posebno borovnice, pa so odličen antioksidant.

Dieta Johanne Budwig

Laneno seme in hladno stisnjeno laneno olje v kombinaciji s skuto sta znana kot znamenita dieta Johanne Budwig. Nemška zdravnica in biokemičarka je v 50. letih prejšnjega stoletja dosegla dobre rezultate na področju zdravljenja rakavih obolenj, po njeni dieti pa pacienti posegajo še danes.

Česen, čebula, šalotka, por in drobnjak so prav tako dobri, saj vsebujejo številne za telo koristne sestavine, vključno z alicinom. Tudi zeleni čaj je na spisku živil, ki zavirajo rakava obolenja in je znan zaradi svojih močnih antioksidantskih lastnosti.

Paradižnik in sok iz rdeče pese

Tudi paradižniki niso od muh, saj vsebujejo flavonoid likopen, ki deluje kot antioksidant. Pri zdravljenju in preventivi pred rakavimi obolenji pa ne boste zgrešili niti, če boste vsak dan popili liter zelenjavnega soka. Posebno priporočljiv je tisti iz rdeče pese.