Kuhanje s pomočjo indukcijske plošče je izjemno varčno in se lahko pohvali kar z 90-odstotno učinkovitostjo, keramična plošča je učinkovita le v 60 odstotkih, plinske kuhalne plošče pa v 50 odstotkih. Razlogov za uspeh indukcijskega kuhanja je več. Hitrost je zagotovo eden izmed njih, saj na primer potrebujemo le nekaj sekund in voda bo zavrela. Tovrsten način kuhanja je tudi okolju prijazen in izjemno varen, saj posode s hrano ne postavimo na odprt ogenj, poleg tega pa kuhalna plošča običajno ni vroča in je zato manjša možnost, da se opečemo.
 
 Indukcijsko kuhanje temelji na načelu magnetnega polja, ki ga inducira električni tok. Pod steklokeramično površino indukcijske kuhalne plošče, na katero postavimo posodo, je namreč indukcijska tuljava, ki spreminja električno energijo v elektromagnetno polje. To inducira električni tok, ki ustvari toploto neposredno na dnu kuhalne posode.

Vsebina v loncu se zaradi enakomerno porazdeljene toplote segreva enakomerno, torej je manj verjetnosti, da se hrana zažge ali da bi bilo meso na nekaterih mestih še surovo. Omeniti velja, da se proces kuhanja prekine takoj, ko odmaknemo posodo. Ravne steklene površine so enostavne tudi za čiščenje, saj površina ni vroča in jo enostavno obrišemo.