Kako doseči, da bo spalnica videti kot umirjeno in prijetno zatočišče, jedilnica pa živahno mesto za krepčilen obrok? Nasvete na tem področju nam ponuja psihologija barv, kjer ima vsaka barva drugačen pomen. Ljudje smo skozi stoletja barvam pripisovali različne pomene in jih v skladu s tradicijo uporabljali na določenih mestih. Analiza simbolnega pomena barv nam bo pomagala pri pravilni izbiri najboljšega odtenka za naš prostor, prav tako pa nam bo v pomoč pri usklajevanju notranje opreme, od izbire prave barve do dekoracije prostora za vsak žep. 

Bela in nevtralni toni

Bele in nevtralne barve simbolizirajo milino, čistost in nevtralnost, zato so bolnišnice bele, neveste nosijo bele obleke, bele ograje pa obdajajo varen in srečen dom. Bela barva pripomore k mirnejšemu razpoloženju, nagovarja nas k čistoči in nam pomaga pri premagovanju težav. Simbolizira čistost misli in odločitev ter v nas prebuja željo po novih začetkih.

Rumeni toni

Kaj je prva stvar, na katero pomislite ob rumeni barvi? Sonce, seveda. Rumena je močna barva, ki daje občutek topline, bogastva in sreče. Osrečuje nas in polni z energijo, lahko pa zaradi njenega vpliva tudi hitro postanemo jezni. Rumena barva ima na ljudi magični učinek, vendar pa lahko prekomerna uporaba ali presvetli odtenki dosežejo ravno nasprotno.

Rdeči toni

Rdeča je še močnejša od rumene in velja za eno najmočnejših barv, ki jih lahko uporabimo v prostoru. Povezujemo jo z ljubeznijo, valentinovim, nevarnostjo, hitrostjo, močjo in celo s prometnim znakom stop. Naše oko najprej prepozna rdečo barvo. Lahko jo uporabimo za popestritev jedilnega kota, s kančkom rdeče pa lahko začinimo tudi kateri koli drug prostor. Spodbuja budnost, povečuje vitalnost, moč in vpliva na komunikacijo.

Zeleni toni

Zeleni toni prinesejo v prostor svežino in jih lahko uporabimo povsod. Zelena velja za eno najbolj priljubljenih barv, saj simbolizira naravo, okolje, zdravje, srečo, mladost in plodnost. Zelena ponazarja skrb za zdravje, naravo in rast ter deluje pomlajevalno. Zeleni odtenki sten so po mnenju strokovnjakov idealna podlaga za vse vrste pohištva.

Modri toni

Modra velja za univerzalno barvo. Simbolizira mir, spokojnost, stabilnost, zaupanje, varnost, pripadnost, nebo, vodo, mraz in celo depresijo. Vpliva na povečanje pulza, znižuje telesno temperaturo in apetit. Modri odtenki so tudi simbol harmonije v družini in delujejo tolažilno. Uporabimo jih lahko v vsakem prostoru, kjer želimo doseči mir in spokojnost, kot je na primer spalnica.

Rjavi toni

Rjava simbolizira zemljo in neomajnost, seveda pa ob njej pomislimo tudi na čokolado, ki je simbol gladkosti in razkošja. Rjava daje ljudem prestiž, eleganco, udobje, modrost in moč. Če potrebujete v sobi dotik prefinjenosti, je rjava tisto, kar potrebujete.

Barve igrajo v življenju pomembno vlogo, saj barvni toni vplivajo na naše razpoloženje. Bodimo torej čustveni in tudi malce nostalgični, ko se v trgovini z barvami odločamo za pravi odtenek.