Vdor naravne svetlobe v stanovanje boste povečali z odgrnjenimi zavesami. Nasproti oknu postavite veliko ogledalo, ki bo svetlobo odsevalo po stenah. Jasnost in širino prostora povečajo svetle barve, kot so na primer nežno zelena, modra in vijolična. Nasprotno pa bo prostor videti manjši in temačnejši z barvami, kot so rdeča, oranžna, rjava in črna. Pravilo je: svetlejša in bližje beli je barva, večji bo videti prostor.

Temačne sobe prevetrite s svežimi barvami

Tudi talne obloge vplivajo na videz stanovanja. Preproge delujejo mehko in lahkotno ter zadržujejo svetlobo, medtem ko sijajne površine le-to odsevajo po prostoru. Majhne in temačne sobe je dobro prevetriti s svežimi in jasnimi barvami. Vzorci naj bodo majhni, kar bo še dodatno povečalo prostor.

Umetna razsvetljava ni nikdar tako učinkovita kot naravna. Dobrodošla je za različne svetlobne učinke, ki poudarijo nekatere detajle v prostoru in omehčajo ostre robove. Stropne, stenske in talne luči lahko ustvarijo dramatičen učinek.

Svetila za različne namene

Za stropno osvetljavo izberite nekaj bolj vsestranskega, kot stropna plafonjera. Dobrodošle so na primer reflektorske luči, ki jih lahko usmerjamo v različne smeri. Pazite, da bo svetloba enakomerno razpršena po vsem prostoru, tako da v njem ne bo mračnih kotičkov. Namestite luči za različne namene: branje, gledanje televizije, razsvetljavo…

Poskrbite za dovolj vtičnic, tako da po tleh ne bo kupa električnih kablov in razdelilnikov. Praktično je, če ima vsako svetilo svoj gumb za vžiganje in izklapljanje. Tako boste preprečili premočno in nepotrebno osvetlitev.