Koristni šipek

hagebutte.jpg

Šipek je odličen vir vitamina C in zato izvrsten za preganjanje utrujenosti, med drugim pa vsebuje tudi vitamine B-kompleksa. Zrele, še živordeče in trde plodove nabiramo septembra in oktobra, na grmu pa se obdržijo vse tja do konca novembra. Šipek raste na gozdnih obronkih ter travnikih in pašnikih v nižinah in hribovju. Velika večina pozna le šipkov čaj, ki učinkuje pri boleznih mehurja in ledvic ter revmatizmu, iz šipka pa lahko pripravimo tudi dobro marmelado ali sirup.

Preprosta šipkova marmelada

Potrebujemo:
10 dag očiščenih šipkovih plodov
35 dag rjavega sladkorja
2 dl jabolčnega kisa
sok ene limone

Priprava:
Sestavine premešamo in pustimo stati nekaj ur, da se sladkor stopi. Mešanico prelijemo v posodo in kuhamo na šibkem ognju, dokler se ne zgosti v okusno marmelado, ki se na kruhu prileže za zajtrk.

Šipkov sirup

Potrebujemo:
1 kg očiščenih šipkovih plodov
3 l vode
50 dag kristalnega sladkorja

Priprava:
Dva litra vode zavremo in vanjo damo narezane šipkove plodove ter ponovno zavremo. Nato posodo odstavimo in pustimo stati 15 minut. Tekočino precedimo in šipkove plodove damo v posodo, dolijemo liter vrele vode, zavremo in zopet pustimo stati 10 minut. Nato oba dela tekočine zlijemo skupaj in na šibkem ognju kuhamo toliko časa, da ostane še liter. Dodamo sladkor in segrevamo še pet minut. Vroč sirup nalijemo v steklenice, jih zamašimo in steriliziramo (v vreli vodi približno pet minut). Sirup hranimo na suhem in temnem mestu. Sok nas bo osvežil, sirup pa lahko uporabimo tudi kot preliv za sladice.

Vsestranski črni bezeg

sambucus_nigra_fruit001.jpg

Črni bezeg je nizek grm, ki raste na sončnih mestih - ob robu gozdov, ob plotovih, živih mejah in v bližini naselij. Belo cveti maja in junija, v septembru pa nam ponudi plodove, značilne črne jagode, ki so bogat vir vitamina B in surove niso užitne. Bezgove jagode lahko uporabljamo na številne načine: za marmelade, sokove, likerje in bezgovo vino, ki je po mnenju poznavalcev ena najboljših vrst sadnega vina. Bezgove jagode se uporabljajo pri pljučnih boleznih, recimo astmi in bronhitisu, čaj iz jagod pomaga pri kašlju, gripi in vnetem grlu.

Bezgove jagode v kisu

Potrebujemo:
70 dag očiščenih bezgovih jagod
5 dag rozin
5 dag rjavega sladkorja
eno nasekljano čebulo
žlica zmletega ingverja
malo popra
ščepec mletih nageljnovih žbic
ščepec muškatnega oreščka
3 dl jabolčnega kisa
žlička soli

Priprava:
Vse sestavine damo v posodo, zavremo in nato dušimo 20 minut. Še vroče nalijemo v majhne kozarčke in dobro zapremo. V manjših količinah so tako pripravljene bezgove jagode nenavadna popestritev mesnih jedi.

Bezgovo vino

Potrebujemo:
2 litra očiščenih bezgovih jagod
5 litrov vode
1,5 kg kristalnega sladkorja
1 dag kvasa

Priprava:
Sladkor stopimo v vroči vodi, dodamo jagode in zavremo. Pustimo, da se zmes ohladi, jo prelijemo v stekleno posodo, dodamo aktivirani kvas, pokrijemo in pustimo stati tri dni. Po treh dneh mešanico prelijemo v vrelno posodo, namestimo cev in damo na toplo. Po mesecu dni odtočimo vino od usedline in ga ustekleničimo.

Precej močno bezgovo vino je odlično dopolnilo slavnostnim kosilom, ogreje pa nas tudi v dolgih zimskih večerih.