Ogrevanje in hlajenje med domačimi štirimi stenami je lahko tudi učinkovito. Stroške hlajenja stanovanja v poletnih mesecih boste znižali, če termostat poleti ne bo nastavljen na manj kot 25 stopinj Celzija. Razmislite tudi o ventilatorjih, ki porabijo precej manj elektrike kot klimatske naprave. Pozimi naj termostat ne preseže 20 stopinj; vsaka stopinja manj vam bo na račun dodala 5 odstotkov več stroškov. Zamenjajte tudi filtre na klimatskih napravah, tako bodo naprave obratovale učinkovito.

Na severno stran hiše posadite drevesa, ki bodo omilila vetrove, ki pihajo s te strani neba, nasaditev na južni strani hiše pa vam bo poleti dajala senco. Kadar je hladno, odgrnite zavese, da bo v stanovanje prišlo kar največ svetlobe in toplote, poleti pa storite ravno obratno.

Smotrna poraba vode

Ogrevanje vode poveča stroške gospodinjstva za 25 odstotkov,  zato jih znižajte s pomočjo koristnih nasvetov. Voda naj nikdar ne teče nenadzorovano, medtem ko si umivate zobe ali pomivate posodo. Tako boste prihranili na hektolitre vode. Znižajte tudi temperaturo vode in poskrbite, da ne bo višja od 50 stopinj Celzija.

Perilo in posodo perite smotrno in na nižjih pralnih temperaturah. Pomivalni stroj zaženite le, ko je poln. Z njim boste prihranili tretjino vode, ki bi jo sicer porabili za ročno pranje posode.

Prihranki električne energije

Električne naprave izklapljajte iz vtičnice tudi, kadar jih ne uporabljate. Če imate več naprav na enem mestu, je priporočljivo, da jih povežete z električnim  razdelilnikom. S preprostim potegom iz vtičnice boste naenkrat izklopili vse hkrati.

Tudi računalniške naprave ugašajte, kadar jih ne uporabljate. Zaslon ugasnite po 20 minutah. Energijo boste prihranili tudi z uporabo prenosnih računalnikov, ki je porabijo manj od osebnih računalnikov.

Izdelajte si varčevalni načrt

Približno petino energije porabimo za osvetljavo. Odgrnite zavese in spustite sončno svetlobo v stanovanje. Čez dan ne imejte po nepotrebnem prižganih luči. Investirajte v varčne sijalke in ugašajte luči, kadar v sobi ni nikogar. Uvedete lahko tudi preprosto pravilo: ena prižgana luč na enega uporabnika v posameznem prostoru.

O energetskem varčevanju pa se lahko posvetujete tudi s strokovnjakom katerega izmed električnih podjetij. Tudi pri nas je mogoče najeti merilnik, ki zazna največje porabnike energije.