Predlagam, da prostor pred prehodom iz lože preuredite v letno kuhinjo. Vanj lahko postavite odprt kamin, podaljšan s pultom, in dovolj veliko sedežno garnituro. Za senčenje bi predlagala pergolo, ozelenjeno z ovijalkami, ki dajejo bolj mehko senco, poleg tega pa je pod takšno pergolo manj vroče. Po želji lahko rastline kombinirate s fiksnimi senčili ali takšnimi iz tkanine. Druga možnost pa je, da postavite fiksno streho.

Ker je terasa obrnjena proti jugovzhodu, bo poleti čez dan dokaj osončena in temu primerno vroča. Menim, da bi bilo bolje, če ne bi tlakovali vse površine, temveč bi v tlaku in ob betonskem koritu pustili odprte niše zemlje, kamor bi lahko posadili kakšno drevesce, ovijalke ali nežnejše grmovnice. Del površine lahko zasadite z mediteranskimi zelišči, ki bodo nežno odišavila poletne večere, uporabite jih lahko tudi za kuho.

Tlakovane površine naj bodo le tako velike, da omogočajo udobno uporabo – hojo okrog kamina in mize ter udoben dostop na teraso s parkirišča. Vse drugo naj bo ozelenjeno. Zalivanje zelenih površin lahko enostavno uredite tako, da še pred zaključnimi deli pripravite vodovodni priključek za kapljično namakanje. Vsekakor pa morate saditi le takšne rastline, ki so prilagojene primorskim razmeram in dobro uspevajo tudi ob skromnejšem zalivanju.

Če tudi vi želite, da vam v naši rubriki svetujemo, pošljite na naš naslov vprašanja s čimbolj izčrpnim opisom, merami in fotografijami. V vsaki številki bomo odgovorili na eno izmed vprašanj, ki bo zanimalo čimveč bralcev.

Simona Klokočovnik, Maranta