Glavna značilnost traktorskih kosilnic CTH126 in LTH126 je že omenjena hibridnost, saj združujeta lastnosti vrtnih in večjih traktorskih kosilnic. S 77 centimetri širine košnje za več kot polovico prekašata večino vrtnih kosilnic in tako zapolnjujeta vrzel med dvema razredoma strojev. Edina razlika med modeloma je način košnje: CTH126 je opremljena z dvestolitrsko košaro, medtem ko ima LTH126 stranski izmet, dodatno pa je na voljo tudi čep za mulčenje oziroma deflektor. V tokratni številki bomo predstavili tip CTH126 z zbiralno košaro.

Na prvi pogled CTH126 deluje prav prisrčno; skromne mere, majhna kolesa, a vendar velika zbiralna košara. Že prvi zavoji po zelenici pa so dokazali svoje. Čeprav kompaktna, je CTH126 popolnoma dorasla drugim traktorskim kosilnicam. Manjše mere so odlika, kar je še posebej prišlo do izraza, ko so košnjo ovirale razne grmovnice in sadno drevje, kjer lahko nekaj težav povzročajo le nizke krošnje, katerim se mora izogibati voznik. CTH126 omogoča izbiro šestih višin košnje (od 2 do 8 cm), prav tako je seveda nastavljiv tudi sedež, s katerega z rokami ali nogami upravljamo celoten stroj. Pobiranje trave v košaro deluje brez težav, še posebej pa se je izkazal Husqvarnin sistem zračnega toka Air Induction, ki travo še dodatno dvigne in tako poskrbi za enakomeren rez. Verjetno lahko prav sistemu zračnega toka pripišemo tudi uspešno pobiranje že pokošene trave, kot tudi odpadlega listja.

Dvestolitrska košara je opremljena s standardnim vzvodom za preprosto in hitro praznjenje kar s sedeža, na njeno napolnjenost pa opozori tudi zvočni signal. Vožnja v zmeren klanec traktorski kosilnici ni povzročala težav, vseeno pa velja omeniti, da smo jo preizkušali na nekoliko vlažni travi, kar oprijemu zagotovo ni bilo v prid. Po uporabi je bilo jasno, da Husqvarna pri traktorskih kosilnicah veliko da na udobje in enostavnost, saj od začetka do konca košnje praktično ni razloga, da bi ustavili delo in zapustili vozniški sedež, če seveda odštejemo izpraznjen bencinski rezervoar.

Po košnji

Vzdrževanje stroja se začne pri motorju in pri Husqvarninem traktorju smo v dveh potezah imeli dostop do vseh vitalnih delov našega stroja. Pod sedežem, ki se preprosto nasloni na volanski obroč, se skriva akumulator s kapaciteto 20 Ah, pokrov motorja pa se ravno tako samo nagne naprej, kar nam odkrije pogled na Briggs & Strattonov motor s prostornino 334 ccm in močjo 12,5 KM. Po pregledu motorja je na vrsti čiščenje. Husqvarnina nova kompaktna serija traktorskih kosilnic je kot ena prvih opremljena s priključkom za vrtno cev, kar omogoča hitro in učinkovito čiščenje. Z metrom višine, dobrima dvema dolžine s košaro in manj kot devetdesetimi centimetri širine se lahko pohvali s kompaktnimi merami, ki olajšajo manevriranje tako med košnjo kot po njej. Manjše mere pa se izkažejo za dobrodošle tudi pri shranjevanju, saj takšen stroj zahteva manj prostora predvsem v širino.