Kako sploh deluje tak sistem?

Princip je enostaven. V sprejemnikih sončne energije se segreva glikol (tekočina proti zamrzovanju), topla tekočina je lažja in zato teži k dvigovanju. Nad sprejemniki je zato postavljen hranilnik vode z izmenjevalnikom toplote. Topli glikol se iz sprejemnika dvigne v izmenjevalnik toplote. V izmenjevalniku preda toploto sanitarni vodi v sredini hranilnika in se s tem ohlaja. Po ohladitvi postane spet težji in se ponovno spusti na dno sprejemnika. Tako se ciklus ponavlja, dokler ga sonce segreva.

Katere so prednosti takega sistema?

Prednosti je veliko. Idealen je za manjše hiše ali stanovanja, kjer ni veliko dodatnega prostora za vgradnjo hranilnika vode, saj je celoten sistem s hranilnikom postavljen na streho. Zaradi kratkih povezav med sprejemniki in hranilnikom nastajajo manjše toplotne izgube v primerjavi s klasičnim sistemom s prisilnim kroženjem, zaradi česar potrebuje za ogrevanje enakega volumna vode manjšo površino sprejemnikov. Posledično je tudi investicija manjša. Najpomembnejša prednost pa je, da za delovanje NE potrebuje električne energije, črpalke, sond in krmiljenja! Ker ne vsebuje elektronike in gibljivih delov, NE potrebuje vzdrževanja. Je tako rekoč NEDOTRAJEN.

Kaj pa slabosti?

Ob nepravilni izbiri sistema oziroma nepravilnem razmerju vgrajene površine in orientacije sprejemnikov glede na kapaciteto hranilnika vode ter dejansko porabo tople vode lahko občasno prihaja do pregretja sistema. V tem primeru presežek neporabljene tople vode (cca 5 do 10 litrov) varnostni ventil izpusti v odtok. Odtečena voda se nadomesti s hladno iz omrežja, s tem je doseženo samodejno ohlajanje. Zato svetujemo, da se pred nakupom solarnega sistema posvetujete s strokovnjakom.

Na kratko!

Sistemi z NARAVNIM kroženjem so ekološki, varčni, ENOSTAVNI in zato NEDOTRAJNI. Sama postavitev in priključitev na omrežje v povprečju vzame 8 delovnih ur.

Lep pozdrav in obilo sonca,

Solar System d.d.