Na trgu je veliko različnih vrst zaves, senčil, dodatkov za zavese in nenazadnje karnis, na katere so zavese obešene. Kot zavese se smatrajo različne naborne klasične zavese, panelne zavese, gubani roloji, med senčila pa štejejo lamelne zavese, plise zavese, razni roloji …

Panelne zavese

Panelne zavese so prosto padajoči paneli oziroma trakovi različnih širin, ki so obešeni drug poleg drugega in se lahko tudi delno prekrivajo. Obešeni so na posebni karnisi, ki je večtirna, da se lahko paneli prosto pomikajo levo in desno. Pri panelnih zavesah je zelo pomembna izbira pravega blaga oziroma tkanine, saj je ta bistvena za končni učinek zavese. Najbolj primerno je kompaktno blago, ki lepo ravno pade, k čemur pripomore tudi obtežilna palica, ki je všita v spodnji rob zavese in drži linijo, ko zaveso pomikamo po karnisi. Zelo lep učinek dosežemo tudi s kakšnim vzorcem na sredini panelne zavese ali vezenino. Tudi ročno izdelana čipka, všita v blago, na panelu doseže svojo pravo vrednost.

Panelne zavese so najbolj primerne za razne panoramske stene, balkonska vrata, večja okna, lahko pa služijo tudi kot pregrada prostora, saj zaradi minimalistične oblike optično povečajo prostor. Kot sistem zavese sodijo v modernejše opremljene prostore z veliko okenskih površin. Prednost panelnih zaves je tudi ta, da so enostavne za nameščanje, saj so na karniso pritrjene le z ježnimi trakovi in ko želimo zaveso sneti, to lahko storimo z enim potegom brez truda.

Pri izbiri panelnih zaves se lahko poigramo tudi z dimenzijami, kar pomeni z različnimi širinami in višinami trakov, ter seveda barvnimi odtenki in vzorci, s katerimi lahko včasih dosežemo pravo atrakcijo v prostoru.

Gubani rolo

Gubani rolo je zavesa s posebnim mehanizmom, ki omogoča dviganje in spuščanje zavese na želeno višino. Tako si lahko sami nastavimo višino, ki nam v danem trenutku najbolj ustreza. Karnisa je skrita, lahko se pritrdi bodisi na steno bodisi na strop, zavesa pa je zopet nameščena na karniso le z ježnim trakom, kar nam prihrani čas, ko želimo zavese oprati in jih pozneje namestiti nazaj. Blago za gubani rolo mora biti mehko, lahko upogljivo, da se ob gubanju oziroma dviganju roloja oblikujejo enakomerne gube. Tudi kakšen vzorec na blagu je dobrodošel, še posebej črte oziroma proge, po možnosti živahnih barv.

Gubani rolo je primeren tako za klasična kot moderno opremljena stanovanja, z izbiro tkanine pa določimo končni slog zavese. Primeren je za vse dimenzije oken, lahko pa se tudi kombinira s panelnimi ali gubanimi zavesami, na primer na balkonskih vratih ali panoramskih stenah, kjer gubani rolo ni najbolj primeren sistem.

Klasične naborne zavese

Naborne zavese se lahko izdelajo na veliko različnih načinov, možnosti so skorajda neomejene, važna je le zamisel in prepričanje, da bo zavesa dosegla pričakovani učinek.

Sistem šivanja je tak, da je blago lahko dvakratno ali tudi trikratno nabrano po dolžini, s čimer se oblikujejo vertikalne gube, ki potujejo po dolžini zavese. Za okensko zaveso so pogosti tudi različni izrezi, bodisi polkrožni bodisi padajoči v določeno smer. Za obrobe se uporablja poseben saten trak, ki je na voljo v različnih barvah in ga izbiramo glede na osnovno blago zavese. Pri balkonskih vratih ali panoramskih stenah je zavesa prav tako nabrana in prosto padajoča skoraj do tal. Kot dekoracija k osnovni zavesi in istočasno funkcija služijo zatemnitvene zavese, ki so barvno skladne z osnovno zaveso, nameščene pa so na obeh koncih in tako dajejo videz okvirja. Naborne zavese so primerne za tradicionalna in klasično opremljena stanovanja, hotelske sobe, restavracije …

Zavese dajo prostoru njegov poseben značaj, zato je pravilna izbira še toliko bolj pomembna. Upoštevati moramo tudi, kakšno funkcijo ima posamezen prostor. Zavesa v spalnici na primer naj ne bo premočnih barv in vzorcev, zato se raje odločimo za bolj umirjene pastelne odtenke, medtem ko si v kuhinji lahko privoščimo kakšno živahno barvo in vzorec, kar nas dodatno napolni z energijo.

Tanja Žakelj Kosmač