Multimedia Hi-Fi Show, ki bo med 8. in 10. oktobrom potekal v prostorih M hotela v Ljubljani, bo poleg sejemske prodajne razstave, ki je usmerjena predvsem h glasbi in vrhunski reprodukciji stereo zvoka, obiskovalcem ponudil tudi različne sejemske dejavnosti, kot so razgovori z vodilnimi iz industrije avdio-naprav in prijetno druženje s somišljeniki. Vsi razstavljavci so distributerji znanih svetovnih blagovnih znamk Hi-Fi.

Sejem je priložnost, da uživate v zvoku vročih novostih Hi-Fi in High-End, preizkusite naprave, sodelujete v delavnicah in poklepetate ter se družite s prijatelji, znanci, somišljeniki in predvsem avdiofili.

Svetovna premiera gramofonske ročice

Za slednje so razstavljavci pripravili številna presenečenja. Za eno izmed njih bo poskrbelo tudi slovensko podjetje Kuzma, znani proizvajalec vrhunskih analognih gramofonov in ročic, ki jih izvaža po vsem svetu že več kot 20 let. Podjetje napoveduje svetovno premiero nove 12-palčne gramofonske ročice (300 milimetrov), imenovane Stogi S 12 VTA. To je podaljšana verzija ročice Stogi S, montirane na VTA stolp ( regulacija višine), enak, kot ga uporabljamo pri ročici 4 Point.

Ustanovitelj podjetja Franc Kuzma pojasnjuje: »Predstavljanje izdelkov sicer ni naša navada, a tokrat smo naredili izjemo. Na sejmu bomo predstavili nov model ročice, ki je nadgradnja prejšnje ročice Stogi S. To pomeni, da je daljša in ima zato manjše kotne napake. Montirana je na poseben stolp, s katerim je možna natančna nastavitev višine ročice.« Letos bo Kuzma na sejmu predstavil novosti in organiziral diskusije na temo analogije pri gramofonih in ročicah.

Vrhunska kvaliteta gramofonov Kuzma

Opisovanju vrhunskih značilnosti njihovih gramofonov se Kuzma izogiba. Rajši izbere primerjavo s ferrarijem ter pravi, da gre pri njih za kvaliteto, boljšo izvedbo in poudarek na detajlih. »Uporabljamo predvsem aluminij, medenino… Izdelujemo štiri različne gramofone, vendar pa naš nivo zahteva človeka, ki se spozna na Hi-Fi. Če naredimo primerjavo s kolesarstvom, je to približno takole: Če se ne spoznam na kolesarjenje, grem v trgovino in si kupim najcenejše dobro kolo. Če se pa spoznam, bom začel razmišljati o zavorah, prestavah, sedežu… Podobno je v Hi-Fi-ju; da prideš do našega nivoja, se je treba vzpenjati, graditi, izobraževati.«

Izdelki Kuzma so izjemno dragi, vzrok za to je butična proizvodnja. Vendar pa podjetje izvaža že od leta 1985 in od takrat ima svoje zastopnike v večini držav po vsem svetu. Internetnih naročil nima. »Ves namen Hi-Fi-ja je čim bolj verna reprodukcija glasbe, in do tega lahko pridete na več načinov. Eno je, da sestavite dober glasbeni sistem, drugo pa je dober izvor glasbe. Nekateri še vedno verjamemo, da so vinilne plošče najboljši nosilci zvoka, zato jih uporabljamo in še vedno poslušamo,« pojasnjuje Kuzma in se ne strinja z oznako, da so ob hitremu tempu življenja in številnih sodobnih nosilcih zvoka vinilne plošče zastarele. Nasprotno: v zadnjih petih letih naj bi se proizvodnja povečala za desetkrat.

»Današnji tempo življenja je povsem enak kot pred dvajsetimi leti. Takrat sem prav tako delal ves dan, enako kot danes, le da sem za vse skupaj porabil še več časa, ker nisem imel prenosnega telefona in računalnika. Kakorkoli že, zame je dobro, da se lahko usedem, poslušam glasbo ali pojem dobro kosilo. Človek si mora znati vzeti čas zase.«

Proizvodnja vinilnih plošč je v porastu

Če bi pobrskali med policami, na katerih je shranjena predvsem klasična, jazzovska in rockovska glasba, ki jo Franc Kuzma najraje posluša, bi našli predvsem vinilne plošče. Pravi, da ima tudi nekaj CD-jev, a jih ne posluša. »Proizvodnja vinilnih plošč je v porastu. Na tem področju je bilo narejenih nekaj izboljšav. Zaradi večjega števila plošč pa že prihaja do sklepanja kompromisov, kar je precej podobno, kot se je dogajalo že nekoč,« pravi Kuzma in dodaja, da je ponosen, da se je podjetje, tako kot vinilke, obdržalo v poslu in v vrhu vsa ta leta. Že kmalu pa se odpravlja v Las Vegas, kjer bo predstavil novi gramofon in ročico.