Predvsem trave so tiste, ki s svojo postavo dajejo vrtu atraktivnost in so za marsikaterega vrtnarja najlepše prav sedaj. Tudi posušena stebla in cvetovi prispevajo svoje, zato ne velja hiteti z rezanjem in pospravljanjem vse do prvega snega, ko se bo suha rast končno uklonila pod njegovo težo.

Trave

vrt1.jpg

Večina trav je dobro prilagojena našim podnebnim razmeram in ne potrebujejo dodatne zaščite pred prihajajočo zimo. Le pretirana vlaga jim ni ravno po volji, zato suhe rasti ne porežemo, ampak jo povežemo skupaj. Tako bo osrčje rastline zavarovano pred padavinami in strah, da nam čez zimo propadejo, bo popolnoma odveč.

Trajnice

Stebla in posušeni cvetovi hermelik in slamnikov bodo krasili naš vrt dolgo v jesen ali še celo dlje. Odstranimo samo tisto rast, ki se je vdala in obležala. Zdaj je tudi pravi čas za dodajanje organskih gnojil in mineralnih mešanic z nižjo vsebnostjo dušika.

Suho listje

vrt2.jpg

Odpadlega listja je povsod zadosti. Kljub temu pa bi ga bilo potratno metati stran, saj je še kako uporabno pri zaščiti občutljivejših rastlin. Na trati naj ne ostane predolgo, saj lahko začne ta pod njim odmirati zaradi pomanjkanja svetlobe in zraka. Je pa odpadlo listje idealna zaščita za vse tiste vrtne rastline, ki zahtevajo dodatno zaščito pred prihajajočimi zimskimi meseci. Z njim lahko osipljemo pravkar posajene vrtnice, občutljive penstemone, kniphofije in druge. Vendar moramo listnato zaščito redno pregledovati, da se zaradi obilnejših padavin ne zlepi in ne zaduši rastline pod njimi.

Tudi izpraznjene gredice lahko prekrijemo s plastjo suhega listja, ki bo varovala prst. Za to lahko uporabimo listje skoraj vseh listavcev z izjemo kostanja, oreha, javorja in hrasta. Njihovo listje vsebuje namreč veliko taninov in drugih snovi, ki se ob razpadanju izločijo v tla in ovirajo rast drugih rastlin. Tudi za kompostiranje je listje omenjenih dreves manj primerno zaradi počasnejšega razpadanja. Če nam vsega listja le ne bo uspelo porabiti za prekrivanje gredic in za zaščito rastlin, pa ga lahko naložimo na kup v odmaknjenem delu vrta in obložimo z vejami, da nam ga veter ne raznaša naokoli. Do spomladi se bo listje spremenilo v uporabno listavko, ki jo bomo primešali prsti.

Zaščita rastlin v posodah

Rastlinam v posodah dodamo podstavek iz lesa ali stiropora, posode pa ovijemo z juto, filcem in drugimi zaščitnimi materiali. Občutljivejše prenesemo v notranji prostor z zadostnimi temperaturnimi in svetlobnimi pogoji, ob tem pa rastline pregledamo zaradi morebitne prisotnosti škodljivcev. Posebno na citrusih in oleandrih so lahko v prezimovališčih nadležne pršice in kaparji, ki jim varovan prostor godi in se lepo razmnožujejo.

Novembra je še vedno čas za sajenje sadja in okrasnih rastlin. Na razprodajah ponujene sadike dobro pregledamo, kupimo pa samo tiste, ki ustrezajo našemu vrtu tako po velikosti kot po drugih lastnostih. Vse dokler zemlja še ni zmrznjena, je čas tudi za sajenje okrasnih čebulnic, rezanje drevja in grmovnic pa raje odložimo na predpomladanski čas.