Ker ste mi poslali natančne mere in dovolj fotografij, ne bo težko odgovoriti na vaše vprašanje.

Razporeditev gred mora biti takšna, da bodo rastline zakrile pogled na sosednje objekte. Ob terasi sem zato predvidela nižjo zasaditev, kombinirano z ovijalkami, ki se bodo razrasle ob leseni mreži. Upoštevajte, da terasa ne sme biti preveč zaprta, sicer boste imeli pozimi v sobi premalo svetlobe. Zato je bolje, če se odločite za šibkejše rastoče ovijalke, na primer kombinacijo okrasnih srobotov in plezavih vrtnic. Kot podrast zasadite kakšen zimzeleni grmiček in okrasne trave. Odločite se lahko tudi za trajnice ali sezonsko cvetje, vendar izbirajte bolj umirjene barvne kombinacije. Zasaditev mora delovati rahlo in zračno. Greda se nadaljuje še ob vrtni poti in se zaključi z blago krivuljo.

Potko do vrta speljite v loku s terase. Drevje in grmovnice posadite na grede, ki so označene na sliki. Grede speljite v enostavnih lokih in vanje vključite tudi obstoječe grmovnice. Greda je pri nadstrešku dovolj široka, da lahko posadite kakšno višjo grmovnico, ki bo zakrila pogled na avtomobil. Španskemu bezgu ob nadstrešku za avto dodajte še dva zimzelena lovorikovca in latnato hortenzijo. Kot podrast posadite krčnico, ki se hitro obrašča in pokrije tla. Ob živi meji je zasaditev visoka, podrast pa nizka, da meja ne bo preveč zasenčena in jo boste lahko obrezovali.

Seznam sadik bo objavljen v prihodnji številki.


Če tudi vi želite, da vam v naši rubriki svetujemo, pošljite na naš naslov vprašanja s čimbolj izčrpnim opisom, merami in fotografijami. V vsaki številki bomo odgovorili na eno izmed vprašanj, ki bo zanimalo čimveč bralcev.

Simona Klokočovnik