September in oktober sta idealna meseca za rast rastlin, kar s pridom izkoriščamo pri izvajanju večjih posegov, razmnoževanju in drugih podobnih aktivnostih. Znebimo se lahko tudi nekaterih trdovratnih plevelov, ki trmasto vztrajajo kljub številnim poskusom. Seveda se jih moramo lotiti pravočasno in predvsem strokovno. Kjer se je oreh preveč razrasel ali pa so veje v krošnji prepletene, imamo še nekaj časa, da ga obrežemo. Pri tem pa ne gre pretiravati, saj so orehi sila občutljivi za vsakršne posege in ukrepamo res samo v največji nuji.

Poletje je tudi na trati pustilo pečat in marsikje so se pokazala gola mesta zaradi večje aktivnosti in pogostejšega zadrževanja na vrtu. Tudi zadnje svetovno prvenstvo v žogobrcu je krivo, da se je žoga pogosteje kotalila pred neutrudnimi malčki, rezultat tega pa je vratarjeva pleša. Ker je zdaj dovolj vlage tako v tleh kot v zraku, bodo travna semena lepo vzkalila in še pred zimo bo vse spet zeleno. Pri ureditvi večjih površin pa je treba teren pred setvijo ustrezno pripraviti. V prvi vrsti bo treba odstraniti kamenje in druge predmete, ki bi utegnili ovirati tako rast kot kasnejšo oskrbo trate. To še posebno velja ob urejanju okolja pri novogradnjah, kjer ostankov gradbenih del prav gotovo ne bo manjkalo.

Površino obdelamo ročno z lopato ali strojno, izboljšamo teksturo z dodajanjem peska, šote in drugih ustreznih dodatkov, obogatimo z mineralnim gnojilom, poravnamo in posejemo. Bolj ko bomo pri pripravi površine temeljiti, lepšo trato bomo imeli. Čez nekaj dni bodo semena vzkalila in do zime bodo rastline že lepo razvite. Seveda bodo med njimi tudi pleveli, ukrepali pa bomo šele naslednjo pomlad, če seveda ne načrtujemo pisanega naravnega travnika. Nekateri se odločajo tudi za polaganje travnega tepiha v želji po čimprejšnji ozelenitvi, vendar ima setev trave številne prednosti. Predvsem je velika razlika v sami ceni, prav tako pa tudi v trpežnosti zelene preproge.

Med pomembnejšimi tekočimi opravili je tudi gnojenje, s katerim zagotovimo trati zadostno prehrano. Samo tako bo njena rast močnejša in se bo lažje kosala s številnimi plevelnimi rastlinami. Kalij je zdaj tisti element v mineralnih mešanicah, ki ga trata najbolj potrebuje za zdravo rast. Zato izbiramo takšne, v katerih ga je dovolj. Vpliva namreč na močnejše razraščanje koreninskega sistema in zgoščevanje travne ruše. Dušika trata zdaj ne potrebuje, njegova prisotnost je celo škodljiva. Ker vzpodbuja rast, kar je sicer zaželeno v pomladnih mesecih, zdaj pa ne, bo trata manj trpežna na nekatere okoljske dejavnike. Pojav snežne plesni je povezan z dolgotrajno snežno odejo, pa tudi s pretiranim in predvsem nepravilnim gnojenjem.

Zapiski dogajanja tekočega leta so nam lahko v veliko pomoč pri vrtnarjenju. V svoj vrtnarski dnevnik lahko zapišemo, kdaj in kam smo kaj sadili ali sejali, pojave bolezni, škodljivcev ipd. Tako bomo v naslednji sezoni pripravljeni na vse izzive ter predvsem s pravočasnim in pravilnim ukrepanjem poskrbeli, da bodo rastline zdrave, lepe in polne pridelka.