Med druge, manj razširjene naprave sodijo tudi vrtni drobilniki; presenetljivo zmogljivi stroji za drobljenje vej, listja in drugih rastlinskih delov na drobne, lahko razgradljive kose. Preizkusili smo viking GE 355, najmočnejšega med Vikingovimi električnimi drobilniki, medtem ko nismo pozabili na manjše modele, ki prav tako dosegajo presenetljivo moč.

Drobilniki viking z električnim in bencinskim motorjem

V predstavitvi in testu se bomo osredotočili na električne vrtne drobilnike, pri tem pa le omenimo, da znamka Viking ponuja tudi izvedbo z bencinskim motorjem, ki zmore drobiti in sekljati veje vse do debeline 45 milimetrov. Električni modeli so prav tako precej zmogljivi – tudi najmanjši, nizki GE 103 zdrobi veje do debeline tri centimetre. Glede na to, da pri obrezovanju dreves le redko odstranjujemo debelejše veje, je mali Vikingov drobilnik z metrom višine dovolj za skoraj vse vejevje, seveda pa modeli višjega razreda prinašajo določene prednosti.

Zato smo se odločili za test najmočnejšega električnega drobilnika, da preizkusimo, kaj Vikingove naprave sploh zmorejo in kakšna sta njihova resnična uporabnost in pomen. Če ne drugega, so bili prvi Vikingovi proizvodi leta 1981 prav vrtni drobilniki, podjetje pa se je na širino ponudbe, ki jo poznamo danes, razširilo šele v naslednjih letih.

Dvojno delovanje

Viking GE 355 je meter in pol visoka naprava, ki deluje v dveh načinih drobljenja – za drobljenje vej ali rastlinskih ostankov. Dvojno delovanje je mogoče zaradi asinhronskega motorja s sistemom zamenjave smeri vrtenja, med načinoma pa se preklaplja s stikalom z zamikom vklopa. Še pred prvim vklopom smo odstranili pokrov z dolgim lijakom, da smo si ogledali skrita rezila. V bistvu gre za kombinacijo dveh sistemov rezanja – zgornji, najmočnejši del zdrobi najdebelejše veje, ki se nato kot v sekljalniku zrežejo na najmanjše delce. Prva, pokončna rezila so resnično impresivna, kar lahko opazite tudi na fotografijah. Pokončna postavitev in skoraj centimeter debeline sta nas hitro spodbudila, da smo pokrov z dvema priloženima vijakoma pritrdili nazaj in stroj vklopili s pritiskom na stikalo v delovanju za drobljenje vej.

Skrb za varnost

Vklopil se je električni motor – in se tudi ugasnil. Po nekaj preizkusih stikala smo preverili rezila in ugotovili, da je bil problem zgolj v varnostni blokadi rezila, ki se je očitno vklopila ob prejšnji uporabi. Tako smo še pred prvim vklopom spoznali eno izmed več varovalk pri delu z vrtnim drobilnikom. Rezilo se ustavi ob preobremenitvi zaradi prevelike količine vej ali njihove prevelike debeline. Motor je blokiran tudi ob odstranjenem lijaku, ki je ob uporabi že sam po sebi odlično varovalo pred poškodbo.

Ob vklopljenem motorju je skoraj nemogoče, da bi z roko segli do rezil, ki so skoraj en meter globoko v lijaku, ki se konča skoraj meter in pol visoko. Rezila zato med delom v bistvu ne predstavljajo nikakršne nevarnosti, pač pa so veje v lijaku tiste, ki lahko postanejo nekoliko nepredvidljive. Sploh tiste večje debeline so med drobljenjem kar nekoliko živahne in precej poskakujejo, zato je uporaba rokavic in vsaj zaščitnih očal, če ne maske za ves obraz, nujna. Pred zdrobljenimi koščki lesa pa ob dolgem lijaku ščiti tudi gumijasto varovalo pri ustju lijaka, ki veje tudi nekoliko fiksira.

Kompostiranje in pospravljanje

Drobilnik je v načinu za drobljenje vej zdrobil kar konkretne, močne veje, za katere smo že nekako dvomili, da bo z njimi opravil tako zlahka. Veje jablan, malin, različnih grmovnic – vse se je spremenilo v nekakšno drobljeno kašo, kjer največji delci niso bili večji od dveh centimetrov. V drugem načinu, namenjenem rastlinam, se stroj obnaša drugače. Nekoliko tišji je že zvok, pa tudi ob vstavljanju listja, trav in celih zelenih rastlin je rezanje in drobljenje mirnejše. Pri rastlinskem drobljenju je končni produkt nekoliko drugačen – seveda bolj vlažen in z manj trdnimi delci, a dobro zmlet in zelo primeren za kompostiranje. To je nekako tudi glavni namen uporabe drobilnika.

Z rednim drobljenjem odpadkov, ki jih kompostiramo, boste občutno pospešili proces razgradnje organskega materiala na kompostu in nastajanje rodovitnega humusa. V primeru, da organske odpadke odlagate na kompost, naj vam bo večja učinkovitost na tem področju spodbuda za nakup vrtnega drobilnika. In nasprotno – naj vam bo preprosto odstranjevanje vejevja z drobilnikom spodbuda za nakup in kasnejšo ureditev lastnega kompostnika.